Sök Ljungbergsfondens stipendium
Stipendiet delas ut under den årliga Ljungbergsdagen i Falun av Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond, i samarbete med Ung Företagsamhet. Fonden är en viktig samarbetspartner och stödgivare till Ung Företagsamhet både nationellt och regionalt. I första hand är arbetet kopplat till regioner kring svensk skogsindustri såsom Blekinge, Halland, Jönköping, Gävleborg, Dalarna och Värmland.
2020
Klicka här för kriterier till Teknikstipendiet 2020.
För att söka stipendiet loggar du in och går till din företagsprofil och klicka på evenemang.
Tidigare vinnare av Teknikstipendiet
2019 - Pulse Design UF
Pulse Design utvecklade under året en prototyp av en ny typ av jetmotor. Genom att kombinera tidigare tekniker tog UF-företaget fram en prototyp av en jetmotor.
Juryns motivering till vinsten av teknikstipendiet löd:
”Årets vinnare av Teknikstipendiet har visat stor drivkraft och engagemang för miljö och teknik. De har högtflygande planer och stora ambitioner Även om slutprodukten är en bit bort har företaget en intressant och innovativ idé med en teknisk produkt som kan leda till stora förändringar inom framtidens resande.Vi väntar med spänning, och hoppas att företaget fortsätter med sitt utvecklingsarbete så att vi kan få se den färdiga produkten i drift.
2018 - Helios Innovation UF
Helios Innovations utvecklade under UF-året en avsaltningsmaskin som med hjälp av restvärme från industrin renar havsvatten. Syftet var att bekämpa den stundande vattenkrisen och skapa en mer hållbar vattenförsörjning. Företaget drevs vidare efter UF-året då olika samarbeten med industrin inledds.
Juryns motivering till vinsten av teknikstipendiet löd:
”I tuff konkurrens med fyra starka slutkandidater kunde slutligen årets mottagare av Teknikstipendiet koras. Årets Teknikstipendiat har lyckats uppfylla samtliga kriterier mycket väl, där den tekniska kunskapsfödjupningen ligger på en hög nivå. Och allt detta har genomförts på egen hand, vilket är ambitiöst och imponerande. Ett stort grattis till Jonatan Persson och Helios Innovations UF!”
2017 - Aeroeducation UF
Aeoreducation UF skapar innovativa lösningar för en pedagogisk och inspirerande teknikundervisning. De erbjuder ett komplett kursmoment med lärarhandledning och en egenutvecklad vindtunnel som möjliggör tydliga och motiverade laborationer för elever. Motiveringen löd:
"UF-företaget har visat stort engagemang och teknisk kunskapsfördjupning. Nyttan blir stor då syftet är att produkten/tjänsten ska spridas till elever ute på skolorna. Juryn imponeras av engagemanget och intresset att inspirera fler elever och lärare inom teknikämnet. Framgångens vindar blåser för AeroEducation UF"
2016 - Timberstore UF
Timberstore UF har bland annat tagit fram en produkt som förenklar hanteringen av snökedjor på skogsmaskiner. En idé som inte bara resulterade i ett framgångsrikt UF-år, utan också Erik Ljungbergs-stipendium 2016. UF-företaget bestod av Christian Thors, Erik Persson och Fredrik Leck.
Motiveringen löd: ”Årets Teknikstipendiater har lyckats mycket väl att kombinera innovation, produktutveckling och affärsmässighet med teknisk kunskapsfördjupning och miljötänkande. De affärsmässiga möjligheterna torde vara stora på marknaden då produkten fyller ett behov som leder till rappt monteringsarbete och stora tidsbesparingar för användarna. Ni såg ett problem. Och ni löste det.”
2015 - Nocturnal UF
Ficklamps-företaget Nocturnal UF mottog 2015 teknikstipendiet på 10000 kr från Erik Johan Ljungbergs utbildningsfond. Isak Thorin, Gustav Eriksson, Erik Perers och Emil Grund Stålvinge är killarna som står bakom Nocturnal UF. De såg ett behov av prisvärda och ljusstarka ficklampor på marknaden. Deras egendesignade ficklampa skapade de från ritning till färdig produkt med fem olika ljusstyrkor; 100 %, 50 %, 10 % blink och SOS. Ficklampan laddas med en vanlig mobilladdare.
2014 - Sätt dig UF
2014 delades stipendiet ut till Sätt Dig UF från ABB gymnasiet i Västerås. Företaget tillverkade bänkar som kunde monteras direkt på lyktstolpar. Den robusta och galvaniserade strålkonstruktionen var både konstruktions- och designmässigt egenhändigt framtagen. Sätt Dig UF drevs under 2013-2014 av Lisa Rooth, Malin Eklund, Tobias Skarhet och Willian Stenberg.
2013 - E-bag UF
2013 tilldelades stipendiet E-bag UF, som tagit fram ett ergonomiskt väskband som fördelar tyngden lika över båda axlarna. E-bag UF drevs under läsåret 2012-2013 av Moa Granström, Fia Jansson och Sara Sundberg från Gävle.
– Det är jättekul att få Ljungbergstipendiet, framförallt med en så spännande produkt som vår. Vi läste mycket om ergonomi och fick den vägen idén till E-bag, ett tillbehör till dator- eller idrottsväskan i form av två justerbara band som gör att tyngden fördelas jämnare. På det sättet minskar risken för att du ska få ont i ryggen och axlarna, säger Moa Granström, VD för E-bag.
Motiveringen lyder: ”En tekniskt fördjupad produkt som underlättar vardagen för en bärande befolkning. Produkten är dessutom upphängd på en väl dokumenterad ansökan. Juryn sträcker på ryggen och gratulerar E-bag UF från Gävle till Teknikstipendiet 2013!”
2012 - RoboTalk
Juryns motivering: Företaget har utvecklat en tjänst för att på ett nytt sätt inspirera ungdomars teknikintresse inför framtiden med stöd av avancerad teknik i en nära samverkan mellan företag och akademi på en snabbt växande marknad”. Det hela började med att Rebecca Nygren och Sebastian Gustavsson, tack vare sin tekniklärare på Rotskärsskolan i Skutskär, blev intresserade av robotteknik och av att bygga robotar.
”Det visar hur viktigt det är med duktiga och inspirerande lärare. Vi är jätteglada att vi nu får Ung Företagsamhets Teknikstipendium”, säger Sebastian Gustavsson, som går en civilingenjörsutbildning med datateknisk inriktning vid Linköpings Universitet samtidigt som Rebecca Nygren valt att läsa på Högskolan i Gävle för att bli informatör.
2011 - Hot@zz
2011 års teknikstipendium tilldelades Hot@zz UF från Furulundsskolan i Sölvesborg, Blekinge.
Juryns motivering: En ny produkt, som gör cykelfärden varm, tillvaratar rörelseenergins positiva spänningar som redan skapats. Genom ett innovativt teknikarbete med komplicerade beräkningar inom ellära har UF-företaget skapat en produkt med stor kundnytta och potential i det hållbara samhället. E J Ljungberg själv skulle säkert ha uppskattat denna tekniska lösning." Hot@zz UF bestod av Linnea Andersson och Sofie Nilsson.
2010 - Chill Grip
Teknikpriset 2010 tilldelades Chill Grip UF . Eleverna i Chill Grip UF gick på Industrigymnasiet i Västerås och utvecklade en produkt som gör det enklare att spänna fast slalompjäxor.