Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Statsministern inspirerades av UF-företagande på Teknikprogrammet – hyllade Ung Företagsamhet

Statsministern inspirerades av UF-företagande på Teknikprogrammet – hyllade Ung Företagsamhet

En snabbkurs kring varför alla teknikelever borde jobba med entreprenörskap och Ung Företagsamhet – och shopping av UF-företagen. Det bjöd UF-läraren Anette Klasson statsminister Ulf Kristersson på när han besökte hennes klassrum.

Anette Klasson har jobbat på Finnvedens gymnasium i sex år, varav fem som UF-lärare, där de jobbar hårt med entreprenörskap på teknikprogrammet genom bland annat UF-företagande. Nyligen fick hon finbesök av statsminister Ulf Kristersson som kom förbi skolan och Anettes klassrum.

- Han hade hört att vi har en bra utbildning i entpreprenörskap på just teknikprogrammet och när han ändå skulle besöka industrier i närområdet, som jobbar med teknisk omställning mot grön energi, ville han även besöka oss, säger Anette.

- Det kändes väldigt roligt. Det är flera program som bedriver entreprenörskap genom UF-företagande, men på teknikprogrammet har vi en synnerligen röd tråd under elevernas tre år hos oss på teknikprogrammet.

Under en timme fick Ulf Kristersson både höra om hur skolan jobbar och vad de ser för effekter, samt shoppa lite av de UF-företag som var på plats bland annat en vetekudde och bivaxdukar. Även bland UF-företagen på plats var statsministerbesöket uppskattat och det blev många selfies och inlägg på sociala medier under besöket.

- Jag berättade om hur vi har byggt in en röd tråd, att det finns en progression i elevernas kunskapsutveckling varje år i hur man blir en entreprenör och får ett innovativt förhållningssätt. Vi arbetar mycket processinriktat och att eleverna får samarbeta med andra. Det är viktigt att lära sig, säger Anette.

- Han tog sig tid och pratade med UF-företagen jag tror att han fick med sig ett bra intryck, och kanske lite lättnad över att undervisning i Sverige inte är så förfärligt som den ibland utmålas i media. Att vi har väldigt innovativa ungdomar.

Vad ser du att det finns för fördelar med UF-företagande på just Teknikprogrammet?

- Vi försöker lära våra elever att utveckla sina förmågor för att se möjligheter att hitta på nya lösningar på problem som finns. I våra examensmål står också att undervisningen ska vara byggd på det ingenjörsmässiga arbetssättet. I vår bygd handlar det också mycket om att starta företag efter skolan, och dra in pengar till välfärden, då är det ju bra att de har fått öva på det innan, säger Anette.

- Jag ser också hur eleverna utvecklas, att de får med sig saker för vuxenlivet. Att ringa samtal, hur man skriver till personer så det blir korrekt, eller bokföring även om inte det är i fokus på teknikprogrammet. Det är många såna saker de får med sig.

Statsministern då? Han verkade också nöjd, imponerad och hyllade Ung Företagsamhet.

- Jag tycker UF, Ung Företagsamhet är väldigt bra över huvud taget. Det uppmuntrar också nästa generations företagare i Sverige, sa Ulf Kristersson till SVT Nyheter.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.