Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Svenskt EM-silver: Unga entreprenörer gjorde succé med gödsel av alger
EM-silver till Gralg UF

Svenskt EM-silver: Unga entreprenörer gjorde succé med gödsel av alger

Framställning av klimatpositiv gödsel av alger, med den innovationen tog Sverige hem EM-silver i Ung Företagsamhet i Italien sent under torsdagskvällen. Att Sverige är ett innovationsland att räkna med när det gäller ungt entreprenörskap står klart, med deltagare från ett 40-tal länder var konkurrensen stenhård.

Under veckan har EM i Ung Företagsamhet, Europas största entreprenörstävling för unga entreprenörer (Gen-E 2024) ägt rum i Catania, Italien. Representerade Sverige gjorde Gralg UF med en process för att framställa ekologisk och klimatpositiv gödsel – av alger. Gralg UF som startade som ett UF-företag av Emmy Berggren, Magnus Lissbrant, Charlie Arby och Arvid Distner på Donnergymnasiet i Göteborg vann SM i Ung Företagsamhet i maj och kvalificerade sig därmed till EM. Efter ett par intensiva dagar med tuff konkurrens kan Gralg UF nu även titulera sig EM-medaljörer. Under ett galaevent under torsdagskvällen kammade nämligen svenska Gralg UF hem EM-silver.

- Vi möts ständigt av negativa nyheter gällande klimatet och det var inom det området vi ville göra skillnad när vi startade vårt UF-företag. Det visade sig att konstgödsel är en stor utsläppskälla inom jordbruket och det fick oss att fundera på alternativa lösningar. Det var så vi landade i idén om att hitta ett smart sätt att framställa gödsel av alger. Att vi kombinerar innovation och hållbarhet var nog det som imponerade mest på juryn. Och att vi har hittat en konkret lösning på ett problem som många länder i Europa kan relatera till, säger Charlie Arby, vd för Gralg UF.

Lösningen har testats småskaligt hittills och snart står en större pilotanläggning klar för utökade tester. UF-företaget planerar att driva affärsidén vidare som aktiebolag efter UF-året. Att framtiden ser ljus ut för Gralg UF och för Sverige som innovationsland råder det inget tvivel om menar Tove Jarl, vd för Ung Företagsamhet Sverige.

- Gralg UF har gjort en fantastisk prestation och imponerat stort på den internationella juryn. Ännu en gång står det klart att Sverige är ett innovationsland att räkna med när det kommer till ungt entreprenörskap. Att redan i skolan få möjlighet att utveckla sina entreprenöriella förmågor ger inte bara kraft till individen – det ger kraft till fortsatt utveckling och samhällsförbättring vilket Gralg UF är ett klockrent exempel på, säger Tove Jarl, vd för Ung Företagsamhet Sverige.

*Genom UF-företag får gymnasieelever testa att starta, driva och avveckla ett företag under ett läsår. Varje år driver ungefär var tredje gymnasieelev UF-företag och i år startade rekordmånga UF-företag, 38 824 gymnasieelever.

Om tävlingen:
Gen-E pågick 2-4 juli i Catania, Italien och är Europas största arrangemang för unga entreprenörer där deltagare från över 40 länder tävlar i olika kategorier. Gralg UF representerade Sverige genom segern på SM i Ung Företagsamhet tidigare i maj. Tävlingen arrangeras av Junior Achievement Europa, som Ung Företagsamhet är en del av. 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.