Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / UF-alumnerna vill skapa mer hållbar isolering av tång – prisas med Familjen Spendrups stipendium
alga insulation ung företagsamhet spendrups

UF-alumnerna vill skapa mer hållbar isolering av tång – prisas med Familjen Spendrups stipendium

Isolering av tång – för att skapa både renare stränder, en mer hållbar byggindustri och varmare hem. Nu prisas Janna Naser och William Khzouz som driver det tidigare UF-företaget Alga Insulation med Familjen Spendrups stipendium på 50 000 kronor.

Det var när de drev UF-företag förra läsåret som Janna Naser och William Khzouz, tillsammans med en klasskamrat, formade sin affärsidé och innovation. Att skapa ett isoleringsmaterial av tång – en idé som de fått året tidigare under entreprenörskapseventet Emax. Under UF-året fortsatte de utvecklingen mot en färdig produkt genom forskning via Tjärnö marina laboratorium, att etablera kontakter med forskare och nätverka.

De vann Årets UF-företag i Örebro och deltog på SM – och efter UF-året valde Janna och William att driva företaget vidare som Alga Insulation.

- Vi kollade på olika idéer under UF-året, men såg sedan problemet med att vi har mycket tång som vi inte gör något av och det ville vi implementera på en ny bransch och då föll det på byggbranschen, säger William.

- Det var självklart att arbeta med det gröna och de 17 globala målen, vi gick båda naturvetenskapsprogrammet och har jobbat mycket med hållbarhet, säger Janna.

Nu har de tilldelats Familjen Spendrups stipendium – för UF-alumner – på 50 000 kronor. Stipendiet delades ut på Ung Företagsamhet Stockholms startup för årets UF-företagare på Stockholmsmässan. Sara Spendrup läste upp motiveringen i en video sa hon bland att stipendiet går till ”två kreativa entreprenörer med ett nytänkande som städar stränder, håller oss varma och löser byggindustrins klimatmål” och la till att:

- Med en tydlig plan för de kommande fem åren är vi övertygade om att de når sina mål och verkligen gör skillnad och blir en förebild inom hållbart företagande, sa Sara Spendrup.

Egen forskning

Janna och William gläds över de fina orden och stipendiet.

- Det är ett kvitto på allt hårt arbete. Det inspirerar och motiverar oss att fortsätta driva vårt hållbarhetsarbete och företag framåt, säger Janna om stipendiet.

- Det gör att vi kan ta ett steg ytterligare på vår entreprenörskapsresa, säger William.

De har även tidigare fått andra stipendier och alla pengar de får in går till en och samma sak.

- Det är forskning och fortsatt utveckling av produkterna. Vi vill göra egen forskning så det ska vi göra så snart vi kan, säger William.

När hoppas ni ha en färdig produkt på marknaden?

- Vi siktar på att ha en färdigetablerad produkt om två år i Sverige, sedan kanske om tio år på en internationell marknad, säger Janna.

Motiveringen och om stipendiet

Motiveringen: 

Årets vinnare av Familjen Spendrups stipendium går till två kreativa entreprenörer med ett nytänkande som städar stränder, håller oss varma och löser byggindustrins klimatmål. Med en tydlig plan för de kommande fem åren är vi övertygade om att de når sina mål och verkligen gör skillnad och blir en förebild inom hållbart företagande. Vinnaren är Alga Insolutions.

Om stipendiet

Familjen Spendrups vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut sedan 2008. Syftet med priset är att uppmuntra och stärka unga företagare som visat prov på god affärsmässighet och utmärkande entreprenörsegenskaper. Målet är att flera unga ska våga ta steget att starta eget företag. Prissumman är på 50 000 kronor. Det är tidigare UF-elever som har eller har för avsikt att starta upp ett eget företag.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.