Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / UF-företag med viralt hjälmlås vann SM-guld för Årets innovation
Sm ung företagsamhet

UF-företag med viralt hjälmlås vann SM-guld för Årets innovation

Ett lås som stoppar tjuvar från att sno mopedhjälmar. Head Lock UF:s inovation har blivit viral med över 10 miljoner visningar på TikTok. Nu har de även vunnit SM-guld för Årets innovation på SM i Ung Företagsamhet 2023.

Gänget bakom Head Lock UF tog emot SM-guldet för Årets innovation under en stor direktsänd prisutdelning vid SM i Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan.

UF-företaget består av Alicia Kämpe, Ida Lindsjö, Linnea Englund, Maya Lindgren, Tyra Olofsson och Tyra Sjöberg, från Dragonskolan i Umeå.

- Det känns helt fantastiskt. Vi sattes ihop som grupp i början av året och vi har haft en idé, stark målsättning och alla har varit så drivna hela året, jublade gänget i kör efter prisutdelningen.

Låset består av en rund formad platta, i hårt material, som kläms fast på remmen, som sedan placeras under sätet på moped. Det förhindrar sedan att remmen kan dras ut och stjälas.

Idén till innovationen kom när en av UF-företagarnas, Maya Lindgren, egna mopedhjälm blev stulen.

- Då tänkte jag att det faktiskt kan vara ett stort problem för fler. Sedan tog jag vidare idén till de här mycket kompetenta tjejerna i UF-företaget och vi var övertygade om att vi skulle lösa problemet. Vi har jobbat så hårt, säger Maya Lindgren.

Deras lösning har även blivit viral på TikTok, där exempelvis ett inlägg fått över 10 miljoner visningar, något UF-företagarna tycker är kul, motiverande och har hjälpt till i försäljningen.

- Vi tror inte att det är en tillfällighet att vi gick så viralt på TikTok, utan vi tror det beror på att ett behov på marknaden har blivit uppfyllt och att folk uppskattar vår innovation, säger Maya Lindgren.

Nu är planen att driva affärsidén vidare även efter UF-året – och även fortsätta utveckla fler produkter.

- Det ser ljust ut, vi tänker att vi har stora möjligheter efter den goda responsen vi har fått hela året och nu på SM i Ung Företagsamhet. Vi hoppas kunna etablera fler produkter framöver, vi har bland annat fått in önskemål på liknande lösningar för cross-moppar så det finns i våra hjärnor. Vi siktar så långt som möjligt, säger Maya Lindgren.

Totalt deltog 229 UF-företag från hela landet på SM i Ung Företagsamhet, där SM-guld delades ut i 16 kategorier.

- Stort grattis till Head Lock UF som med sitt UF-företag verkligen visar vad Ung Företagsamhet och entreprenörskap handlar om. De har sett ett behov och skapat en smart affärsidé, innovation och lösning på ett samhällsproblem. Dagens unga är morgondagens medarbetare och entreprenörer och innovationskraften kommer bli allt viktigare för Sverige, speciellt i en turbulent och snabbt föränderlig framtid, säger Pontus Ekstam, tf vd för Ung Företagsamhet.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.