Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / UF-företagande - bra erfarenhet för it-konsult

UF-företagande - bra erfarenhet för it-konsult

Johanna Sondell arbetar på techföretaget Avanade, som är nationell partner till Ung Företagsamhet, och har den häftiga titeln Senior Consultant inom XD (User Experience Design). Men vad betyder det egentligen?

- Det betyder att jag personifierar olika webbplattformar och gör innehållet mer användarvänligt. Om vi jämför med e-handelsplattformen Zalando så handlar det om att anpassa sidorna efter dig som kund och känna efter vad just du skulle kunna vara intresserad av, till exempel om du tittar på ett par skor förslår webbsidan kanske en tröja eller ett par byxor som skulle passa till, förklarar Johanna.

Just nu projektleder hon utvecklingen av en e-handelsplattform för en global kund, där hemsidan ska anpassas efter kundernas önskemål. Och det är inte alltid det lättaste.

- Den här kunden har en bred bas av kunder som har väldigt specifika krav. Till exempel ska de kunna se tydlig produktinformation, vilka miljöcertifieringar produkterna har och överlag mycket information om social hållbarhet. Jag sitter med ett designteam i Sverige och ett i Riga, säger Johanna.

Många på Avanade är civilingenjörer men Johanna är civilekonom. Hon har alltid varit kreativ, syr, målar och har även haft en heminredningssajt, något som gynnar henne i jobbet. Johanna säger att UF-företagande i bagaget är bra att ha på Avanade.

- På Avanade är det en stor fördel att kunna grunderna i företagande. Man måste ha ett affärstänk och det är bra med ekonomikunskaper. Håller mina timmar i projektet för min budget?  Som konsult är man nästan som en egen företagare. Det krävs att man kan pitcha in sig själv för att få ett intressant projekt och man måste våga ta för sig, säger Johanna.

På Avanade har varje medarbetare ett personligt ansvar för sin utveckling, att kommunicera sina mål och vad man motiveras av. Alla anställda tilldelas en career adviser med längre erfarenhet. Career Adviserns roll är att stötta och coacha medarbetaren i valet av affärsområde och projekt, samt i olika situationer som kan uppstå i arbetet.

- Avanade är prestigelöst. Oavsett vilken nivå man är på i företaget kan man alltid sträcka ut en hand för att få stöd, säger Johanna.

Läs mer om Avande här.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.