Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Ung Företagsamhet i nytt nationellt samarbete med Björn Lundén för att vässa kunskaperna hos UF alumni
Björn Lundén och Ung Företagsamhet i nytt samarbete

Ung Företagsamhet i nytt nationellt samarbete med Björn Lundén för att vässa kunskaperna hos UF alumni

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén är ny nationell partner till Ung Företagsamhet. Fokus för samarbetet ligger i ett första steg på kunskapsstödjande insatser till Ung Företagsamhets alumner inom företagsekonomi, företagande och HR. Ung Företagsamhet kommer att kostnadsfritt erbjuda flera av Björn Lundéns utbildningar och e-böcker och dessutom inrättas ett kunskapsstipendium för alumner som en del av samarbetet. Vi ställde några frågor både till vår egen vd Cecilia Nykvist, samt Ulf Bokelund Svensson vd på Björn Lundén.

Cecilia, vad innebär samarbetet med Björn Lundén för Ung Företagsamhet?
Tack vare samarbetet kommer vi att tillgängliggöra fyra av Björn Lundéns mest populära webbkurser och tio pedagogiska handböcker till vårt alumninätverk. Utbildningar vi vet är efterfrågade. Vi lägger stor vikt vid fortbildning och personlig utveckling hos våra alumner och med Björn Lundéns hjälp får vi ännu bättre verktyg för detta. Senare i höst, närmare bestämt till vårt glöggmingel i december, lanseras också ett nyinstiftat utbildningsstipendium där stipendiaten får tillgång till hela Björn Lundéns digitala utbildningskatalog som har ett värde av ca 50 000 kr.

Varför blev det just Björn Lundén som samarbetspartner?
De är först och främst en välrenommerad företagsutbildare med lång erfarenhet av att hjälpa och utbilda entreprenörer och småföretagare. För oss var det dessutom särskilt viktigt att Björn Lundén delar vår vision och vårt engagemang för att ge unga en tro på sin egen företagsamhet.  När vi tar in nya partners lägger vi stor vikt vid vilken nytta samarbetet kan göra. Vi ser att Björn Lundéns e-böcker, kurser och utbildningar kommer att passa våra alumner väldigt bra och hjälpa dem i deras vardag som företagare. Det nyinrättade stipendiet känns också helt rätt – kunskap är och kommer alltid att vara en viktig faktor för att bli en framgångsrik företagare.

Och Ulf, för de som inte känner till er så väl, vilka är Björn Lundén?
Vi är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan slutet av 1980-talet utbildat hundratusentals svenska företagare om företagande, redovisning, skatt och HR.

Idag använder närmare 10 procent av företag i Sverige, alltså ca 100 000 bolag, även våra ekonomisystem för redovisning, fakturering och lönehantering. Vi har sedan starten haft vår bas i Näsviken i vackra Hälsingland och har mer än 120 personer anställda hos oss på kontoren i Näsviken, Ljusdal och Hudiksvall.

Vilka är era värderingar som företag?
Vi har alltid gått vår egen väg och vill verkligen anamma och stödja det lokala. Jag själv är till exempel stolt ambassadör för mitt vackra Hälsingland och vi gör nu en storsatsning med att bygga ett helt nytt kontor i bästa läge mitt inne i centrala Hudiksvall med planerad inflyttning redan nästa sommar.

Med det lokala som grund försöker vi att både ta ett socialt, miljömässigt och affärsmässigt ansvar i vårt närområde och därmed vara ett gott föredöme både med interna och externa initiativ. Förutom att vara en drivande kraft i den lokala och regionala näringslivsutvecklingen, stödja lokal idrott och kultur med mera, har vi till exempel installerat solceller för att delvis kunna förse verksamheten med förnyelsebar energi. Vi köper även livsmedel från lokala handlare och så långt som möjligt ekologiska alternativ och våra matrester hamnar på en bondgård i byn – samma gård som förser oss med ägg. Vi är också en helt platt organisation där alla har rätt att tycka till och vara delaktiga i beslutsfattandet.

Vad innebär samarbetet med Ung Företagsamhet för er?
Som kunskapsföretag har vi sedan starten haft ett särskilt fokus på att utbilda nya företagare och vår Starta Eget-handbok har alltid varit en bästsäljare. Ung Företagsamhet har under 40 år på ett beundransvärt sätt utbildat ungdomar och ju fler av dem som fortsätter som entreprenörer desto bättre. Sverige behöver fler framgångsrika företag och vi ser fram emot att genom Ung Företagsamhet få bidra till denna utveckling. Att dessutom få möjligheten att arbeta med Ung Företagsamhet på lokal nivå i Gävleborg känns särskilt roligt.

Vilka är dina tre bästa tips till unga företagare?
Nummer ett, ta hjälp. Det är alltid bra att få bolla sin företagsidé med någon och få hjälp med att undvika de värsta fällorna.

Nummer två, våga satsa och var uthållig. Att driva företag kräver fokus och målmedvetenhet. Det är få företagsidéer som flyger direkt utan det behövs både tålamod och en uthållighet såväl som entreprenör som finansiellt.

Trean kanske är lite klyschig men väl så sann. Ha roligt och dra nytta av dina egna styrkor. Vad kan vara bättre än att bli sin egen chef och få göra det man vill? Ta vara på den möjligheten och se till att maximera tiden på det du är riktigt bra på och låt andra hjälpa dig med det du är mindre bra på om det till exempel handlar om att ta fram årsredovisningen eller göra momsrapporten.

Och avslutningsvis, hur ser du på samarbetet Cecilia: är detta något som kan utvecklas till något ännu större i framtiden?
Vi tror båda att detta bara är starten på en betydligt längre resa tillsammans. Vi tänker oss att tillsammans utveckla samarbetet och erbjudandet till våra alumner och därmed bidra till att ännu fler unga startar företag. Tillsammans vill vi på lite sikt även nå fler lärare och elever på de yrkesförberedande programmen. Här ser vi att många fler elever skulle kunna driva UF-företag och Björn Lundéns breda utbildningsportfölj skulle kunna vara en pusselbit i en sådan satsning. Jag ser bara positivt på framtiden!

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.