Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Ung Företagsamhet i SvD: "Alla unga ska få chansen att utveckla sin företagsamhet "
Ung Företagsamhet, vd Cecilia Nykvist

Ung Företagsamhet i SvD: "Alla unga ska få chansen att utveckla sin företagsamhet "

Idag publiceras en bilaga om Ung Företagsamhet i Svenska Dagbladet. Här är vår vd Cecilia Nykvist krönika som inleder hela bilaga. "Vi vill att alla unga ska få chansen att utveckla sin företagsamhet. Det tror vi leder till ett bättre samhälle.", skriver hon bland annat.

I över 40 år har Ung Företagsamhet jobbat för att träna unga i entreprenörskap och vi är även en del av utbildningsorganisationen JA Worldwide som jobbar för samma sak globalt. I 115 länder världen över utbildas årligen ungdomar i bland annat entreprenörskap, kreativitet och samarbetsförmåga. 

Vi reagerade med bestörtning när Ryssland inledde sin invasion av Ukraina och vi har noga följt utvecklingen under våren. När  kriget bröt ut jobbade hela vårt globala nätverk tillsammans för att först hjälpa personalen i vår systerorganisation i Ukraina i säkerhet – och sedan med att samla in pengar för att de ska kunna fortsätta sin verksamhet. Det är ett sätt som vi har försökt bidra till att stötta det ukrainska folket. 

Bara några veckor innan kriget hade vi, som en del av JA Worldwide, fått det hedrande beskedet att vi nominerats till Nobels fredspris, för våra stora framgångar med att stärka ungas egen förmåga till entreprenörskap, ta plats på arbetsmarknaden och att hantera sin ekonomiska situation. Vi är en del av en global räckvidd och styrka att fungera som en enande kraft.  

Vi är en viktig del av samhället. 

Vi var och är fortfarande ödmjuka inför nomineringen och motiveringen. Ungas entreprenörskap och företagsamhet kanske inte kan stoppa fullskaliga krig – men vi skapar framtidstro och drivkraft – det är vi säkra på. Vårt arbete kan: 

Vara en väg in på arbetsmarknaden i ett nytt land.  

Vara en del av återhämtningen efter en pandemi. 

Kan bryta utanförskap. 

Vara ett sätt att stärka glesbygden. 

Kan föda idéer som skapar förändring. 

Kort sagt: Vi är en viktig del av samhället. 

I den här tidningen finns fullt av människor och deras berättelser som handlar om just det – hur ungt entreprenörskap bidrar till att bygga vårt samhälle.  

Sedan starten har över en halv miljon unga drivit UF-företag på gymnasiet, där nya rekord sätts varje år. Vi växer rejält på grundskolan där eleverna får jobba praktiskt bland annat i samarbete med näringslivet för att hitta lösningar på globala utmaningar – genom sitt entreprenörskap. Genom UF alumni kan tidigare UF-företagare nätverka och inspireras av andra likasinnade och därmed fortsätta sin entreprenörskapsresa efter skoltiden.  

Forskning visar också att personer som drivit UF-företag oftare startar eget företag, tjänar bättre och har lägre arbetslöshet än andra. De lär sig även att samarbeta bättre, planera, ta ansvar och får mer självförtroende. 

Vi vill att alla unga ska få chansen att utveckla sin företagsamhet. Det tror vi leder till ett bättre samhälle. 

Läs vår bilaga i Svenska Dagbladet

Idag, onsdag 11 maj, kommer en bilaga om oss i Svenska Dagbladet. Du kan läsa den här.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.