Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Ung Företagsamhet träffade skolministern: "Ge fler elever möjlighet att utveckla sin företagsamhet"
cecilia nykvist ung företagsamhet lotta edholm liberalerna skolminister

Ung Företagsamhet träffade skolministern: "Ge fler elever möjlighet att utveckla sin företagsamhet"

Ge fler elever möjlighet att utveckla sin företagsamhet genom ökat entreprenörskap i skolan. Det var huvudbudskapet när Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet, Carola Lemne, nationell styrelseordförande, och Aino Pleiner, nationell utbildningsansvarig träffade skolminister Lotta Edholm (L) nyligen.

Vi upplevde mötet som konstruktivt och bra vi kommer fortsätta jobba mot vår vision: Ett samhälle där alla unga får utveckla sin företagsamhet. Läs mer om varför detta är viktigt nedan.

Ökad ung företagsamhet ger kraft till en positiv samhällsförändring

I över 40 år har vi på Ung Företagsamhet (UF) utbildat drygt 560 000 gymnasieelever i entreprenörskap, där vi i år slår nytt rekord med hela 37 054 elever som driver UF-företag. Varje år jobbar även vi med lärare och elever på drygt hälften av Sveriges grundskolor, där eleverna tidigt får lära sig om entreprenörskap genom våra läromedel, digitala utbildningar och inspirerande möten och föreläsningar.

Genom entreprenörskap får eleverna utlopp för sina kreativa idéer, utvecklar förmågor som att samarbeta, ta ansvar och får ökat självförtroende. De rustas helt enkelt för att bättre kunna möta vidare skolgång och arbetsliv.
Forskning visar även att elever som drivit UF-företag senare i livet till exempel har färre arbetslöshetsdagar, högre lön och är mer benägna att starta eget företag. Mycket mer om våra resultat finns att läsa på, ungforetagsamhet.se/vara-resultat.

Även om vi är stolta över vad vi åstadkommit så är vi inte nöjda. Vi vill och kan göra mer.

Ung Företagsamhet verkar för att ge alla unga, oavsett bakgrund, chansen att utveckla sin företagsamhet under sin skolgång. Vi står redo att stötta fler skolor och lärare, för att ge fler elever möjligheten att lära sig entreprenörskap under hela sin skolgång. Men för att göra det behöver förutsättningarna ändras, något som inte handlar om att satsa stora pengar, men det krävs politiska beslut. Vi vill att;

  • entreprenörskap finns i ämnen inom grundskolan (samhällskunskap och teknik) och inte bara i en portalparagraf i läroplanen för grundskolan. Så eleverna verkligen får träna sina entreprenöriella färdigheter tidigt.
  • entreprenörskapskursen/ämnet görs obligatorisk på fler program, exempelvis där det redan finns i examensmålen (men eleverna har inte kursen/ämnet)
  • entreprenörskursen/ämnet görs tillgänglig som individuellt val på samtliga program genom ett tillägg i gymnasieförordningen.

Vi anser att en ökad ung företagsamhet ger kraft till en positiv samhällsförändring. Genom oss får unga människor träna sina teoretiska kunskaper i praktiken. Det kan vara en väg in på arbetsmarknaden i ett nytt land, ett sätt att bryta utanförskap eller en del av återhämtningen efter en pandemi eller recession.

Vi anser att det nu, i samband med den pågående ämnesbetygsreformen, finns ett gyllene läge att ge fler unga möjligheten att utveckla sin företagsamhet.

Vi anser att Sverige inte har råd att missa den här chansen.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.