Ät upp skeden med glassen
Alla UF-företag: Mer om Gottlery UF
När UF-eleverna har sålt hundra tusen skedar ska de köpa en maskin. Fram till dess bakas alla bestick i föräldrarnas kök eller i skolans lokaler. Det enkla receptet på en ätbar sked är vatten, mjöl, socker, kakao och rapsolja.
- Det svåra har varit konsistensen. Skeden ska ju hålla att äta med, samtidigt som den inte får vara för hård, förklarar Olivia Krook som är en av innovatörerna bakom Gottlery.
Nu har de fyra gymnasieeleverna äntligen hittat rätt och de lanserar sina ätbara skedar på bred front. Förhoppningarna är höga och planerna gränslösa. Om ungdomarna bakom Gottlery får som de vill kommer produkten snart att säljas i alla glasskiosker i Sverige.
- Nästa år införs ett förbud mot plastskedar inom EU och våra skedar är ett bra alternativ. De är veganska, ätbara och komposterbara, säger Olivia Krook.
För eleverna som läser sista året på Göteborgs Högre Samskola är Ung företagsamhet en valbar kurs i årskurs 3. Under kursens gång får de lära sig att starta och driva ett företag med allt vad det innebär av affärsplan och budget.