Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Ät upp skeden med glassen

Ät upp skeden med glassen

Snart kan du käka upp skeden när glassen är slut. Det unga företaget Gottlery UF i Göteborg har uppfunnit ett miljövänligt alternativ till plastskedar. Nu ska de baka hundra tusen skedar.

Alla UF-företag: Mer om Gottlery UF

När UF-eleverna har sålt hundra tusen skedar ska de köpa en maskin. Fram till dess bakas alla bestick i föräldrarnas kök eller i skolans lokaler. Det enkla receptet på en ätbar sked är vatten, mjöl, socker, kakao och rapsolja.

- Det svåra har varit konsistensen. Skeden ska ju hålla att äta med, samtidigt som den inte får vara för hård, förklarar Olivia Krook som är en av innovatörerna bakom Gottlery.

Nu har de fyra gymnasieeleverna äntligen hittat rätt och de lanserar sina ätbara skedar på bred front. Förhoppningarna är höga och planerna gränslösa. Om ungdomarna bakom Gottlery får som de vill kommer produkten snart att säljas i alla glasskiosker i Sverige.

- Nästa år införs ett förbud mot plastskedar inom EU och våra skedar är ett bra alternativ. De är veganska, ätbara och komposterbara, säger Olivia Krook.

För eleverna som läser sista året på Göteborgs Högre Samskola är Ung företagsamhet en valbar kurs i årskurs 3. Under kursens gång får de lära sig att starta och driva ett företag med allt vad det innebär av affärsplan och budget.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.