Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Wilma får Anders Walls-stipendium för innovativt algprotein – ska minska matindustrins klimatavtryck

Wilma får Anders Walls-stipendium för innovativt algprotein – ska minska matindustrins klimatavtryck

En protein- och näringstillsats till vanlig mat - av mikroalger. Nu prisas UF-alumnen Wilma Ericsson med Anders Walls Ung Företagsamhets-stipendium på 125 000 kronor för sin innovation. Målet är att minska livsmedelsindustrins klimatavtryck. 

Det var under sitt UF-år förra året som Wilma, tillsammans med två klasskamrater på naturvetenskapliga gymnasieprogrammet på dåvarande Thorén Business School i Örebro, fick idén. Med UF-företaget Proalg ville de erbjuda ett bra och billigt alternativ till de proteinkällor som är mindre gynnsamma för klimat och miljö, som kött och sojabönor. De fastnade snabbt för mikroalger – trots att området var okänt för dem. 

Mikroalger tar upp koldioxid och kan odlas lokalt i Sverige på jordbruksmark som inte lämpar sig för traditionellt jordbruk och ger därför ett lågt klimatavtryck.  

- De proteinrika organismerna har stor potential att komplettera vår kost i form av viktig näring, säger Wilma Ericsson i ett uttalande. 

UF-företaget utvecklade sedan, tillsammans med forskare i Lund, en metod som höjde proteinhalten hos mikroalgerna, 30 procent genom att använda restprodukter från livsmedelsindustrin. I Proalgs fall handlar det om en mikroalg som heter Spirulina. 

Resultatet? En hälsosam, biomassa med högt proteininnehåll som kan användas som en tillsats i vanlig mat för att göra den mera näringsrik. 

– Tillsatsen påverkar inte smaken så favoritlasagnen kommer fortfarande att vara lika god, säger Wilma. 

Nu driver hon Proalg vidare som ett aktiebolag där målet är att få större livsmedelsproducenter att integrera mikroalger i olika produkter. Visionen är att förändra hur vi ser på framtidens mat.  

Under en prisceremoni på måndagskvällen 10 mars tilldelades hon Anders Walls Ung Företagssamhets-stipendium på 125 000 kronor, bland annat med motiveringen att hon är en komplett entreprenör med såväl tekniska som affärsmässiga färdigheter och de personliga egenskaper som krävs för att lyckas.  

Wilma lyfter betydelsen av sitt UF-år där hon kunde kombinera naturvetenskap och företagande för att själv söka innovativa lösningar på samhällsutmaningar. 

– UF-året gav mig chansen att revolutionerna livsmedelsindustrin och ändra synen på framtidens mat. Jag har nog alltid varit ämnad för entreprenörskap, säger hon. 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.