Hem / Nyheter & Event / Uppsala / Årets UF-lärare - Camilla Krüger

Årets UF-lärare - Camilla Krüger

Camilla Krüger arbetar som UF-lärare på Celciusskolan i Uppsala.

”Med sitt engagemang har Årets UF-lärare på ett föredömligt sätt varit en viktig spelare i skolans utveckling kring UF-företagandet. Hen arbetar strategiskt för att så många som möjligt på skolan ska förberedas för att möta utmaningarna i framtidens arbetsliv. Kopplingen mellan idrotten och näringslivet ser hen som en självklarthet. Hen uppmuntrar och skapar en känsla av att inget är omöjligt.”

Så löd motiveringen när Årets UF-lärare i Uppsala län utsågs under mässan Entreprenörskap på riktigt 4 mars 2020. 

 

Grattis Camilla, du blev utsedd till Årets UF-lärare, hur känns det?

Det känns såklart jätteroligt!

Hur många UF-företagare har du detta läsår?

83 stycken elever och totalt 23 UF-företag.

Hur jobbar du för att motivera, engagera och utmana dina elever?

Jag försöker ge mina elever stor frihet för att de ska våga testa sina gränser men också för att ge dem utrymme att jobba med sitt företag. Mycket av deras arbete behöver göras utanför klassrummet och då är det viktigt att ge dem den friheten. Jag försöker även ge eleverna en tydlig struktur då UF-kursen innebär många olika moment och deadlines, självklart försöker jag vara peppande och stöttande i deras process. Min utmaning är att jag har väldigt många UF-företag och ibland kan det kännas frustrerande att inte kunna fokusera mer på varje företag, men min förhoppning är ändå att dom känner att jag alltid hjälper till om det behövs.

Du jobbar också med att bredda Ung Företagsamhet på Celciusskolan. Varför tycker du det är viktigt att fler elever och program ska kunna ta del av UF-företagande?

Att få starta och driva ett företag under ett år ger eleverna en fantastiskt bra erfarenhet inför framtiden såväl privat som i arbetslivet. Det innebär alltifrån att ta kontakt med nya människor, att kunna samarbeta och lösa konflikter, vara kreativ till att betala en faktura. Jag tycker därför att alla elever oavsett program borde få chansen att välja denna kurs.

Genom vårt partnernätverk har du fått kontakter i näringslivet som du dragit nytt av i skolan. Hur ser du att det påverkat eleverna?

Jag tycker att det är viktigt att eleverna kommer i kontakt med andra delar av samhället än bara skolan och på så sätt få höra andras perspektiv. Det är också bra utifrån att eleverna får en förståelse för att de dom lär sig i skolan också går att använda ute i arbetslivet. Dom lär sig också att känna igen begrepp och metoder som används inom företagsvärlden.

Ni är flera lärare som jobbar med Ung Företagsamhet på Celcisusskolan. Jobbar ni tillsammans? I så fall på vilket sätt?

I år har vi flera lärare som jobbar med UF vilket är roligt, vi stöttar varandra där det behövs. Vi har framförallt samarbetat kring vår julmarknad som arrangeras på Celsiusskolan. Under denna dag får alla UF-företag på skolan möjlighet att ställa ut sina produkter och representanter från näringslivet bjuds in som jury för olika tävlingar.

Har ni stöd från skolledningen?

Vi har bra stöd från ledningen och min närmsta chef är väldigt positiv och engagerad i mitt arbete, vilket underlättar enormt.

 

Heja Camilla och hennes arbete med att lyfta UF-företagandet!

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.