VANLIGA FRÅGOR & SVAR

Besöksadress: Södra Järnvägsgatan 4b, Växjö

 

Vi ska driva ett UF-företag men har ingen affärsidé, hur gör vi?

Vi tror att det blir roligare att jobba med något man brinner för. Börja därför med att scanna av alla i gruppens intressen. Finns det något ni har gemensamt? Finns det några trender ni kan haka på eller finns det något ni alltid stört er på som inte fungerar? Den första idén är sällan bäst, så se till att vrida och vända på de idéer ni får. Om ni inte har haft en inspirationsföreläsning av vår inspiratör på UF-kontoret ännu be gärna er lärare att boka in en. Då får ni träffa en person som själv nyligen har drivit ett UF-företag. 

Finns det några begränsningar i vad vi får göra? 

Ja. UF-företagets affärsidé, verksamhet och aktiviteter får inte vara skadliga eller negativa för Ung Företagsamhet eller strida mot svensk lagstiftning. Ansvaret för att detta följs ligger i första hand hos UF-företagets medlemmar. Ni får exempelvis inte sälja piratkopior eller göra intrång i andras varumärken. Som UF-företag får man ej heller sälja drog-, tobak-, alkohol-, eller sexrelaterade produkter. Ni får ej heller anordna lotterier eller spel om pengar. Ett UF-företag får inte heller göra egen kosmetika och andra hudvårdsprodukter. Läs mer i FAQ som ni kommer åt i inloggat läge på hemsidan. Är ni osäkra på om er idé är tillåten – hör av er till oss.

Varför betalar vi en registreringsavgift?

Registreringsavgiften är på 300:-/UF-företag och går direkt till en företagsförsäkring hos Nordic Insurance. Om ni ska hantera dyra varor - som bilar eller utföra tjänster som involverar hustak, fasader etc. så kan ni behöva en tilläggsförsäkring. Det är viktigt att ni tar kontakt med försäkringsbolaget så att ni stämmer av att ni har rätt storlek på er försäkring. Läs mer här

Måste alla i UF-företaget registrera sig?

Ja! Alla personer i UF-företaget måste registrera sig själva för att omfattas av försäkringen. Registreringen är individuell, den som är först ut registrerar också ert företagskonto som ni andra ansluter till. Registreringen öppnar den 1 september.

Varför ska vi driva ett UF-företag och inte ett riktigt företag? 

Av flera skäl. Dels får du jobba på skoltid med något du brinner för. Sedan får du tillgång till tävlingar, nätverkande och event, vilket är värdefullt för att hitta kunder och nå ut med din idé. Det kostar dessutom mindre att göra misstag om man testkör i liten skala. Har du en riktigt bra idé som flyger så kan du ombilda ditt UF-företag till annan bolagsform och då finns dessutom stipendier att söka. 

Har vi ett organisationsnummer?

Nej. UF-företagande ses av Skatteverket som hobbyverksamhet och är varken ett handelsbolag, aktiebolag eller enskild firma. När ni köper varor eller tjänster från andra företag så gör ni det som privatpersoner.

Hur betalar vi registreringsavgiften?

Via Swish eller bankgiro. Betalning av registreringsavgiften på 300 kronor ska alltid innehålla ert ID:nummer på fem siffror oavsett vilken betalväg ni väljer. Detta hittas på företagskortet i inloggat läge på hemsidan. Betalningen görs till:

Bankgiro 5885-0215. Gör en ”betalning” - inte en överföring. Skriv Företags-ID  i meddelanderutan. OCR-nummer behövs ej.

Swish. Swishnummer för Ung Företagsamhet Kronoberg är 123 304 55-49. Skriv alltid UF-företagets företags-ID och namn när ni betalar via Bankgiro eller Swish!

Tänk på att ni måste betala in totalsumman på 300 kr för att betalningen skall godkännas. Det kan ta några bankdagar innan betalningen syns på vårt konto, planera för det om ni ska till banken och behöver ert registreringsbevis.

Vi vill skänka vår vinst till välgörenhet – är det tillåtet? 

Vi ser gärna att UF-företagare kombinerar samhällsnytta med företagsamhet. Om ert mål är att göra skillnad, fundera på hur er affärsidé kan göra skillnad för andra människor, djur, för samhället eller miljön långsiktigt. För UF-företag som kombinerar samhällsnytta med att tjäna pengar finns tävlingen Årets Socialt Hållbara UF-företag och Årets Ekologiskt Hållbara UF-företag. För att er verksamhet ska vara ekonomiskt hållbart behöver ni fundera ett extra varv på om ni ska skänka all er vinst. UF säger inte nej till att skänka bort pengar men ni behöver ha förstått innebörden av vad långsiktigt hållbart företagande innebär. 

Kan vi få ett bankkonto? 

Vi har samarbeten med både Sparbanken Eken och Swedbank. För att starta ett konto på banken behöver ni registreringsbevis och haft ett styrelsemöte och skrivit ett "konstituerande styrelseprotokoll". Mallen för protokollet hittar ni under "Dokument" som ni har tillgång till i inloggat läge på www.ungforetagsamhet.se Läs nedan för att få veta hur du skriver ut ert registreringsbevis. 

För att gå till banken så måste ni boka ett möte. Det är viktigt att ni tar med er protokollet från styrelsemötet, registreringsbeviset samt legitimation och godkännande från vårdnadshavare om du är omyndig (finns dokument för detta). Dessa dokument ligger till grund för att starta kontot.

Var hittar vi vårt registreringsbevis?

Logga in och klicka på ”Mitt Företag”. Under ”företagsdetaljer” finns det en knapp som du kan skriva ut ditt registreringsbevis på. Detta fungerar endast om du betalt registreringsavgiften, registrerat alla medlemmar i företaget samt registrerat er rådgivare.

Kan man byta namn på sitt UF-företag?

Fram till 1 dec kan ni byta namn på er UF-företag. Logga in och klicka på ”Mitt Företag” och ”Redigera” så kan du ändra ditt UF-företags namn. Tänk på att det är först till kvarn med företagsnamn - så ju senare ni vill byta desto större risk att ert nypåtänkta namn är taget.

Måste man ha en rådgivare?

Ja! En rådgivare är bra att ha för att få tips och råd hur man komma vidare med sitt företag – så ta chansen att kontakta personer ni ser upp till, eller som jobbar inom den bransch ni vill lära er mer om. Rådgivaren får inte vara någon förälder eller UF-lärare – de har ni redan kontakt med. UF-företaget får ha fler än en rådgivare. 

Vart hittar jag riskkapitalsedlarna och vilka summor gäller?
För att få tillgång till startkapital så kan ni sälja riskkapital upp till 15 000kr. Ingen får dock köpa för mer än 300kr och alla i företaget måste äga minst 10kr i företaget. Riskkapitalsedlar hittar ni i inloggat läge på hemsidan under fliken "Dokument". 

Vad hjälper Ung Företagsamhet till med?

Vi samarbetar med många företag som vill hjälpa er på vägen. Dessutom kan ditt UF-företag ställa ut på våra events och delta i tävlingar där ni knyter värdefulla kontakter. Har ni en spännande affärsidé så berättar vi gärna om den. Se till att följa oss i sociala medier och dela gärna med er av vad ni gör där! www.instagram.se/ufkronoberg och www.facebook.com/ufkronoberg Använd gärna #ufkronoberg när ni gör inlägg det blir enklare för oss att hitta er och kanske blir det just ert UF-företag som blir repostade. Förutom det underlättar det förstås för er att se vad andra gör och har gjort.

 

Vilka tävlingar finns?

Det finns både regionala tävlingar och nationella tävlingar. De flesta tävlingarna avgörs i samband med UF Lockdown, med prispengar och för de flesta finalisterna, möjlighet att ställa ut och tävla på SM i Ung Företagsamhet i maj.

I Kronoberg avgörs: Årets Affärsplan, Årets Tjänst, Årets Vara, Årets Säljare, Årets Hantverkare, Årets Innovation, Årets Ekologiskt Hållbara UF-företag, Årets Socialt Hållbara UF-företag, Årets UF-företag, Årets Årsredovisning, och Årets UF-skola, Årets UF-lärare, Årets Reklamfilm (regional) och Årets Monter (regional). Utöver dessa 18 kategorier kan ditt UF-företag tävla nationellt i Årets Tillväxtföretag. 

Ni som UF-företagare får nominera er lärare till titeln Årets UF-Lärare och er skola till Årets UF-skola. 

Hur laddar man upp sina tävlingsbidrag?

En tävlingsmodul kommer att finnas på www.ungforetagsamhet.se i inloggat läge under fliken tävlingar. Där finns en tävlingsmodul för varje tävling. 

När skall tävlingsbidragen vara inne senast?

Tävlingsdeadlines kommer finnas på www.ungforetagsamhet.se i inloggat läge under fliken tävlingar.

Vart ligger UF-kontoret och kan man besöka er?

Vi sitter på Södra järnvägsgatan 4a (våning 8 tillsammans med Svenskt Näringsliv), Växjö. Du är alltid välkommen att höra av dig om ditt UF-företag vill träffa oss och bolla idéer. Ring eller mejla för att boka ett möte. Våra kontaktuppgifter hittar du under Kontakt.