Hem / Nyheter & Event / Västerbotten / Glasskiosksbygge i Blattnicksele
Glasskiosk

Glasskiosksbygge i Blattnicksele

Linda Alenius är lärare på Blattnicksele skola i Sorsele kommun. Förra läsåret började skolan arbeta med Ung Företagsamhet och gjorde då en planering som passar att arbeta med flera klasser i samma klassrum. I Blattnicksele är klasserna indelade i F-klass, åk 1-3 och åk 4-6. Planen var att åk 1-3 skulle arbetat igenom hela materialet till Vårt samhälle på tre år, en treårscykel. Planeringen skolan la upp tillsammans med Ung Företagsamhet hittar ni HÄR.

Det blev ett specialår förra året eftersom att dåvarande åk 3 skulle ha gjort allt i Vårt Samhälle det året. Det la egentligen grunden för vårt arbete i år. Nuvarande åk 1 är då en enda klass som inte arbetat alls med Vårt samhälle, säger Linda, som beskriver upplägget på följande sätt:

Åk 1
Arbete med modul 1 i läromedlet Vårt samhälle.

Åk 2 och 3
Arbete med Det digitala samhället - Glasskiosken.
Jag tog kontakt med Ung Företagsamhet och fick snabbt en produktnyckel som behövs för att kunna starta spelet. Det gick snabbt och smidigt att få inloggningsuppgifter till eleverna. Jag testade spelet först innan eleverna för att se vilka hinder eller svårigheter de skulle kunna möta. Men det var otroligt lätt att förstå vad man skulle göra.

Eleverna loggade in och skapade sin avatar och därefter fick de börja driva sin Glasskiosk. De kunde arbeta mycket självständigt och de var verkligen fokuserade på uppgiften. Eleverna tyckte att det var väldigt roligt att få arbeta med iPad och driva en digital glasskiosk. När de hade uppnått målet för sin glasskiosk så arbetade de med arbetshäftet som hör till glasskiosken. De var så inspirerade att vi fortsatte arbetet och de fick bygga egna glasskiosker och skriva affischer för att kunna locka kunder. 

Fler glasskioskbyggen

Elevernas kommentarer:

Bra:
- Man fick arbeta kreativt.                                                                                        
- Jobba med iPad
- Bygga en egen kiosk.
- Göra en egen avatar.

Dåligt:
- Spelet laggade för några elever.

Tips till andra elever som vill arbeta med Glasskiosken:

  • Läs instruktionerna noggrant.
  • Ha tålamod.
  • Tänk på de tre L:en, -Lugn, Lärdom, List.
  • Börja billigt och investera.

Arbetet med Ung Företagsamhet är verkligen roligt och eleverna tycker att det är superkul.

 

Tack Linda för att du delar med dig. Vi tycker det är roligt att få arbeta med dig och Blattnicksele skola. /Ung Företagsamhet Västerbotten

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.