Hem / Nyheter & Event / Västerbotten / SM-guld till HeadLock UF från Västerbotten

SM-guld till HeadLock UF från Västerbotten

Ett smidigt och nytänkande lås till mopedägare som är oroliga över att få sin hjälm stulen. Den affärsidén gjorde att UF-företaget Head Lock UF vann SM-guld som ”Årets Innovation” under SM i Ung Företagsamhet.

Ida Lindsjö, Alicia Kämpe, Linnea Englund, Maya Lindgren, Tyra Olofsson och Tyra Sjöberg från Dragonskolan i Umeå är eleverna som står bakom vinsten och de jublade högt när de under en direktsänd galamiddag sent under onsdagskvällen tog hem segern i Årets Innovation under SM i Ung Företagsamhet med sitt UF-företag Head Lock UF.

- Det känns helt fantastiskt. Vi sattes ihop som grupp i början av året och vi har haft en idé, stark målsättning och alla har varit så drivna hela året. Planen är att driva företaget vidare säger Maya.

Idén till UF-företaget kom från en egen upplevelse av svårigheten i att låsa fast mopedhjälmen som är enkel att använda och i en vilja att minska oron och stölder av mopedhjälmar.

- Idén kom efter att min hjälm hade blivit stulen, då tänkte jag att det faktiskt kan vara ett stort problem för fler. Sedan tog jag vidare idén till de här mycket kompetenta tjejerna i UF-företaget och vi var Headlock UFövertygade om att vi skulle lösa problemet. Vi har jobbat så hårt, säger Maya.

Juryn lyfter i motiveringen fram hur eleverna med en väl genomförd och dokumenterad innovationsprocess tagit fram en enkel och smidig innovation som fokuserar på att lösa ett vanligt förekommande problem, en idé med affärspotential och en stor målgrupp.

Totalt medverkade 229 UF-företag, cirka 800 gymnasieelever, från hela landet på SM i Ung Företagsamhet som hölls på Stockholmsmässan där Västerbotten tog hem guldet.

- Stort grattis till Head Lock UF som med sitt innovativa UF-företag verkligen visar vad Ung Företagsamhet och entreprenörskap handlar om. Dagens unga är morgondagens medarbetare och entreprenörer och vi är väldigt glada över att kunna visa vilken innovationshöjd som finns bland våra unga i Västerbotten säger Julia Forsberg, regionchef vid Ung Företagsamhet Västerbotten.

Juryns motivering

”Med en väl genomförd och dokumenterad innovationsprocess har företaget tagit fram en enkel och smidig innovation som fokuserar på att lösa ett vanligt förekommande problem. Vi ser en affärspotential med en stor målgrupp. En produkt redo för marknaden från en ide ritad i en mattebok. Gasa på säger vi från juryn, vinnare är Head Lock.”

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.