Hem / Nyheter & Event / Västernorrland / Succé för Sveriges yngsta glassförsäljare

Succé för Sveriges yngsta glassförsäljare

Köpte ett marsvin för pengarna - nu vill Umeås yngsta glassförsäljare sikta högre

Annybelle har varit glasskioskchef i tre år, vilket är halva hennes liv, och nu laddar hon batterierna inför nästa sommar. Målet hon själv har satt är att kunna köpa en vattenskoter genom glassförsäljningen. Hon är en av Umeås, kanske tom Sveriges yngsta succéglassförsäljare och idén kläcktes då hon ville ha ett marsvin. Pappa Johan som brinner för entreprenörskap gick med på barnens kreativa idé, en liten kiosk byggdes vid bryggan i Rinneln och glassförsäljningen var ett faktum. Annybelle svarar:

"det är både enkelt och roligt att ha en glasskiosk "

Att starta en egen glasskiosk i så tidig ålder hör inte till vanligheten, men visste ni att Ung Företagsamhet arbetar i hela landet för att alla grundskoleelever ska upptäcka sitt egna företagande? I vårt material "Vårt samhälle" som är riktat till lågstadiet, finner ni bla en uppgift som handlar om att driva en glasskiosk, fast skillnaden mot Annybelle, så kör vi glasskiosken genom ett digitalt spel. Du kan läsa mer om det digitala spelet här, om du är registrerad användare på Ung Företagsamhet. Besök Rinnelns hemsida för att läsa mer/se reportage och för att lyssna på Ung Företagsamhets poddavsnitt - "jag gör skillnad med Annybelle och Johan". Vi är mäkta imponerad över hela familjens entreprenörsanda!


- jag vill registrera mig för att nå materialet. 


Vad säger egentligen Skolverket om entreprenörskap i undervisningen?

"Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt deras vilja att pröva och omsätta idéer i handling och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. […]

Utbildningen ska därigenom ge eleverna förutsättningar att utveckla ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap.”

Vad har Annybelles pappa för supertips till er lärare som vill arbeta mer med entreprenörskap? 

- Som lärare är det ganska mycket som man ska hinna med i sitt grundupplägg, men nu finns ju UF på grundskolan så då får man ju hjälp. Så då behöver man inte känna att det blir en belastning, då finns det ju färdigt material som är lekfullt framtaget och oerhört genomtänkt, så det inte behöver bli en börda.

"Se det som en möjlighet"

 

Glasskiosk
Ladda gärna ner elevhäftet "Min glasskiosk" genom att klicka på bilden, lärarhandledningen finner ni i inloggat läge


Vi erbjuder ett roligt och enkelt sätt att få in entreprenörskap i undervisningen. 

Läs mer om materialet/läroplanskopplingar och ladda ner lärarhandledningar/elevhäften: 

Vårt samhälle 

Se möjligheterna 

Möjligheternas samhälle - Nyhet! 

Min framtid och ekonomi 

Läs mer om våra digitala lärarutbildningar: 

Digitala genomgångar av materialet 

Digital utbildning i entreprenörskap - grundskolan

 

Till Rinnelns hemsida
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.