Dan Lainio 24, skapar jobb åt 80 personer

Han kommer från en akademikerfamilj. Men valde att starta eget istället för att plugga vidare. Idag sysselsätter den tidigare UF-eleven 80 personer.

2015-05-08

Sverige

Allt om SM i Ung Företagsamhet 11-12 maj

Dans mamma kommer från Japan där föräldrar ofta bedöms genom sina barns prestationer. Att som 24-åring driva ett bolag som omsätter 15 miljoner kronor och ger jobb åt 80 personer borde rimligen garantera omgivningens gillande i mammas hemland.
  - Jag gick i japansk lördagsskola när jag var liten, men när jag blev äldre ville jag spela hockey och fotboll i stället, berättar Dan. Men idag kan jag känna ett styngn av dåligt samvete för att jag inte lärde mig japanska ordentligt. De säger ju att andra och tredje generationen lätt tappar kopplingen till sin bakgrund. Men Dan drömmer om att kunna jobba gentemot Japan i framtiden och på så sätt komma mammas hemland närmare.
  - Ja, jag vill försöka knyta band till Japan och lära mig mer om min bakgrund och den japanska kulturen. Man kan ju använda bolag på många olika sätt, till exempel för att tillfredsställa högst personliga mål, säger Dan och ler. I mitt fall skulle jag gärna vilja göra affärer med Asien och stärka min japanska tillhörighet.

Från öster kom även Dans farmor och farfar som invandrade från Finland på 1950-talet.
  - De bodde i en liten lägenhet på 30 kvadratmeter med dass på gården i Eskilstuna, berättar Dan och förklarar att det inte fanns några pengar vare sig på mammas eller pappas sida. Men att studera var viktigt för Dans föräldrar och först såg det ut som han också skulle välja den vägen.
  - Ja du vet, den traditionella akademikersvängen, teoretisk linje på gymnasiet och sedan hoppa vidare till ekonomi- eller juridikstudier. Man skulle väl kunna säga att jag inte var speciellt exponerad mot företagande.

Men det kom att förändras när Dan fick testa på att driva UF-företag på Rekarnegymnasiet. Killarnas första idé var att sälja en portabel strippstång eftersom pole dancing just då var en ny trendig träningsform.
  - Men det var sjukt svårt att övertyga vår UF-lärare Göran om att stripp…alltså, Pole dance är en form av träning, skrattar Dan. Så vi fick slopa den idén och kränga kaffemuggar med tryck på istället. Men en sak är i alla fall klar, hade vi inte drivit UF-företag hade steget till att starta eget senare varit mycket svårare.

Det var 2011 som Dan sedan startade en städfirma hemma i Eskilstuna tillsammans med kompisarna Malte Jansson och Adam Gyllhamn. Idag har verksamheten utvecklats till ett rikstäckande tjänsteföretag under namnet Cleaning Services. Men arbetet med att bygga upp företaget har tidvis varit tufft.
  - Det är alltid lätt att segla i medvind men det är först när det börjat blåsa som man märker vilket virke man själv och andra är gjorda av, funderar Dan.
  - Det svåraste har varit att vara rationell i allt. Alltså, att bara släppa känslorna. Man blir som en galen italiensk fotbollscoach som bara vill vända
skiten, och som blir frustrerad över att det inte funkar.

Men idag är Dan glad över de prövningar som bolaget gått igenom.
  - Ja, vi har lärt oss massor, dragit in ganska många kronor i skatt och sysselsätter 80 personer. Vi hade aldrig varit här idag utan Ung Företagsamhet. UF är sjukt bra grejer, fortsätter Dan och berättar att hans lärare kallade UF för VTV – Välkommen till verkligheten.

- Det som är så bra är att du lär dig saker på riktigt och inte bara memorerar saker. Du kan lära dig mycket genom att memorera, men hur du faktiskt ska använda kunskapen i verkligheten är en helt annan historia, ler Dan och fortsätter:
  - Alltså, alla borde driva UF på gymnasiet!

Nyheter