Många företag börjar med en vilja att förändra

Välj UF-företagande som individuellt val!

Vad brinner du för? 

Det är lätt att tro att företagande bara handlar om ekonomi och att tjäna pengar. Men det kan också handla om helt andra saker. Ofta är det viljan att förändra något som ligger bakom att starta ett företag. Som att bekämpa klimatkrisen, förbättra integration, hållbarhet eller jämställdhet.

Så vad brinner du för? Varför inte starta ett UF-företag kring ditt engagemang? Snart är det dags att välja kurser till individuellt val. Då kan du välja UF-företagande genom kursen Entreprenörskap, om det inte redan finns på ditt program. 

Här intill kan du inspireras av den hållbara inredningsbyrån Wrun, som startade som UF-företag. Längre ner på den här sidan finns fler filmer med Wrun samt fler personer att inspireras av, som alla startat som UF-företag med en vilja att förändra något i samhället.

För att få reda på mer om hur du kan välja UF-företagande, prata med din mentor, studie- och yrkesvägledare eller kontakta ditt regionala UF-kontor, så kan de hjälpa till att komma i gång. Har du inte UF-företagande på din skola? Ta kontakt med ditt regionala UF-kontor.

Vad är UF-företagande? 

Under ett läsår får du testa att starta, driva och avveckla ett företag. Du får ta fram en affärsidé och en produkt. Kanske vill du göra skillnad genom att förverkliga en idé som bidrar till ett mer hållbart samhälle? 

UF-företagande går inte att jämföra med någon annan kurs på gymnasiet. Här har du inflytande på riktigt. Här går du från idé till handling. Här utmanar du dig själv och utvecklar massvis med entreprenöriella förmågor samtidigt som du har roligt. Våga testa något nytt, testa UF-företagande!

Här nedan berättar den hållbara inredningsbyrån Wrun, mer om hur de startade som UF-företag och varför fler borde ta den chansen.

 

Våra UF-elever får alla med sig spännande erfarenheter från UF-året. När vi efter UF-årets slut ber eleverna beskriva UF-företagande med tre ord så säger de att det var kul, lärorikt och roligt. Nästan 9 av 10 elever beskriver året som lärorikt. 72 procent kan rekommendera en vän att driva UF-företag. (Novus elevundersökning 2020)

Du kan läsa mer om vad det innebär att driva UF-företag här. Titta gärna på vår film "Inför ditt UF-år" som riktar sig till de elever som ska driva UF-företag nästa läsår. 

Är du sugen på att driva UF-företag?

Kontakta UF-kontoret i din region eller prata med din mentor, studie- och yrkesvägledare eller den som ansvarar för UF-företagande på din skola för att få reda på mer om hur du kan välja UF-företagande som individuellt val.

Om du inte har UF-företagande på din skola prata med din lärare eller rektor. Du kan också kontakta ditt regionala UF-kontor, så kan de hjälpa till att komma i gång.

Valde UF-företag som individuellt val

Frank har integration som affärsidé

Fick idén som UF-företag

Liza och Clara vill bryta tabu kring mensskydd

Startade som UF-företag

Munas simskola bryter utanförskap

Vill stoppa skitsnacket i omklädningsrummen

Från UF-företag till samhällsförändrare