Hem / Nyheter & Event / Kronoberg / Sommar UF 2023

Sommar UF 2023

Två veckor där 28 elever genom Ung Företagsamhet Kronoberg och Växjö Kommun, har fått möjligheten att bekanta sig med sina entreprenöriella förmågor. De har vågat utmanat sig själva, tagit initiativ och testat på att driva ett företag. 

Ungdomar, födda år 2005-2007, har under vecka 26-27 fått möjligheten att bedriva Sommar UF under sin feriepraktik. Utöver sin lön fick de fördela företagets vinstpengar medlemmarna sinsemellan. Företagen som bildades var Lemonad UF, Sweetstuff UF, Streetfood UF, KC Våfflor UF, Tasty Toast UF och Pearls by you UF där samtliga affärsidéer kom till redan under första dagen. ”Efter närmare fem timmar av kreativt tänkande, brainstorming och flera övningar, var ungdomarna fast beslutna om vilken idé de skulle förverkliga” berättar Emelie Önnestam, ansvarig för Sommar UF.  

Upplägget under följande veckor innehöll många viktiga delar som är tagna direkt från UF-året. Gruppskapande, affärsplan, marknadsundersökning, kommunikation, ekonomi, försäljningskunskap och presentationstekniker, är några av delarna ungdomarna fick bekanta sig med, många för första gången. Dessutom fick ungdomarna inspireras av UF—alumnerna Tim Scheibling, Altin Gashi, Rawnaq Waleed och Modou Lamin Bojang. De delade med sig av sina UF-resor samt värdefulla tips och vikten av entreprenörskap. Utöver teoretiska och praktiska moment på Tallgården, fick ungdomarna även besöka företagandet i verkligheten. På de etablerade företagen, Formac och Visma Spcs fick de både företagskännedom och betydelsefull rådgivning som kunde användas för att föra deras företag framåt.  

Efter ett gediget arbete av samtliga sommarentreprenörer, fick de sälja sina produkter under två säljtillfällen. Det första ägde rum utanför Tallgården och det andra, större försäljningstillfället, skedde på Stortorget i Växjö. Ungdomarna fick öva på att bygga upp en attraktiv försäljningsplats och använda sig av olika säljtekniker. Det blev två höjdpunkter under Sommar UF 2023! 

Sommar UF avslutades på Bergendahlska gården i Växjö, tillsammans feriepraktikanterna på Unga Kommunutvecklare och Växjö Kommun. Samtliga ungdomar fick presentera deras arbete under dagen. Unga kommunutvecklare berättade om deras genomförda uppdrag och sommarentreprenörerna genomförde sina företagspresentationer. Ungdomarna tilldelades sedan intyg, för deras föredömliga genomförande av Sommar UF. ”Men också för att ungdomarna har vågat gå utanför sin comfortzone och fått ökad tro på sin egen förmåga” menar Emelie Önnestam.  

Nu är Sommar UF 2023 avslutat och vi vill rikta ett stort tack till Växjö Kommun för ert viktiga samarbete. Tack för att ni bidrar till att alla unga får utveckla sin företagsamhet och påvisar att två veckors arbete med företagsamma förmågor verkligen gör skillnad.   

Citat från medverkande: 

”Det finns många saker som har varit fantastiska bla. att få jobba med andra människor som inte är så lika än själv och på så sätt dra fördel av varandra styrkor för att skapa bra team. Det har även varit roligt att få lära sig att starta och utveckla ett eget företag och på vägen få lära sig massvis av intressanta och viktiga saker” 

”Detta är något som jag 100% kommer att använda mig av i framtiden. Så jag är väldigt glad över att ha gått chansen att lära mig alla dessa viktiga kunskaper. 

Se summeringen av Sommar UF 2023 här

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.