Galafirande och ny samverkan för gymnasieskolor, lärare och elever från Norrbotten och norra Finland
Aurora Entrepreneurialis har haft stor betydelse för entreprenörskapsutbildningen i regionen och samarbetat med 18 gymnasieskolor och enheter under tre år. Under dessa år har projektet erbjudit lärarutbildning, innovationstävlingar och internationella utbyten, och därigenom skapat nätverk som stärker både elever och lärare.
”Fint upplägg på projektet, bra organiserade event. Fint att få träffa kollegor från olika länder och skolor. Jag har lärt känna personer genom projektet som har lett till samarbeten mellan våra klasser, senast var det ett VR-möte, nu blir det på temat ”Roblox”. Riktigt roligt att ha fått vara med på så många av projektets event.” säger läraren Jonas Carlzon från Strömbackaskolan i Piteå.
Projektets sista utbyte började med ett besök på yrkesinstitutet Lappias campus i Loue, där deltagarna fick lära sig mer om teman som lokal mat, lantraser, genbanker och småskaligt entreprenörskap. De fick höra om projekt med frilandsodling av grönsaker och glassproduktion, de fick också besöka skolans ladugård med en av Finlands få besättningar av fjällkor, och skolans fårstall.
“Det var verkligen inspirerande att få höra om biodling. Jag har inte sett får på länge, så det var roligt. Det var också intressant att få se hur ett lantbruksgymnasium fungerar.” säger Anja Moilanen, lärare från Haukipudas gymnasium i Uleåborg.

På kvällen fick deltagarna avnjuta en galamiddag på Grand Hotel Mustaparta i Torneå, inklusive trerättersmiddag, interaktiv tävling och uppträdanden med UF-eleverna Kevin Johansson och Jesper Forsgren från Luz de Mar UF, Luleå Gymnasieskola, som underhöll med stämningsfull bossa nova-musik, samt trubaduren Jukka Lamminen, och gycklargruppen Phire som bjöd på både ljusshow och en spektakulär eldshow på hotellets snöiga innergård. Dagen efter fick lärare och elever arbeta i blandade grupper med frågor som rör hållbar mat, och med att utvärdera projektet.
Då undertecknades också ett nytt gränsöverskridande samarbete mellan tre gymnasieskolor: Tornedalsskolan, Tornion yhteislyseon lukio och Ammattiopisto Lappia, av Monika Ingvall, förvaltningschef, Haparanda, Anne Tryyki, utbildningschef, Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä och Tarja Konola-Jokinen, skolchef, Torneå, som alla framhöll vikten av fortsatt gränsöverskridande samarbete. En annan nyhet var att Satu Haapanen för organisationen Bothnian Arc meddelade att de kommer att ta över samordningen av det skolnätverk som skapats inom Aurora Entrepreneurialis-projektet, och fortsätta att stötta skolorna i deras arbete framöver. Från Norrbotten deltog Strömbackaskolan i Piteå, Tornedalsskolan i Haparanda, Björknäsgymnasiet i Boden och Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå i utbytet. Lapplands Gymnasium Pajala har också deltagit i projektet.
”Jag har gillat att göra projekt tillsammans med andra elever. Det här är mitt fjärde evenemang, så jag har lärt mig mycket. Svarta bin var en ny sak som jag lärde mig om på det här evenemanget, och det var intressant att få veta mer om lokal mat. Jag hade väldigt roligt” säger Juuli Uusitalo från gymnasieskolan Osyk i Uleåborg. Hennes klasskamrat Anna Spets fortsätter: ”Jag lärde mig om lantrasen Kajanalands grå får och att kummin odlas i Finland. Gruppövningarna var ett bra sätt att prata med nya människor från andra skolor och från grannlandet Sverige.”
”Att arbeta med entreprenörskap och hållbarhetsfrågor samtidigt är verkligen ett framgångsrecept,” säger Linda Strandenhed, projektledare Ung Företagsamhet Norrbotten. ”Det är viktigt att inte undvika att lyfta allvaret i de svåra hållbarhetsutmaningar som vi står inför, men genom att prata om hållbarhet och entreprenörskap tillsammans visar vi också på möjligheter och att det finns saker som vi – och elever och lärare - kan göra för att skapa positiv förändring. Det går att öva på entreprenöriella kompetenser som initiativtagande, mod och kreativitet, och vi kan använda de förmågorna för att lösa miljö- och hållbarhetsproblem. Vi har varit väldigt nöjda med projektet. Det är givande att jobba gränsöverskridande med både entreprenörskap och hållbarhetsfrågor, och det finns mycket att lära av varandra.”

Foto: Laura Vendelin