Hem / Nyheter & Event / Östergötland / Q&A med alumni

Q&A med alumni

Ilja Moksickji drev UF-företag 2018/2019 och är idag medlem i Styrgruppen för UF alumnis nätverk i Östergörland. Till vardags är han stundet på Linköpings Universitet. Lär känna Ilja som är först ut i vår Q&A serie med UF alumner. 
 

Namn: Ilja Moksickij

Ålder: 20 år, Född 2000

Sysselsättning: Student, Civilekonom internationell engelska/ Master of Science in Business and Economics

År som UF-företagare: 2018/2019

Vilken skola gick du på i gymnasiet: Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping

 

Hur ser en vanlig dag ut 

Idag gick jag upp kl 07:00 och vart på campus kl 09:00. Vid lunch hade jag ett möte med en ekonomförening, där vi ordnar olika aktiviteter för studenter. Lunchmötet gick ut på att planera nästa event. Kl 13:00 återgick jag till plugget och skriver just nu på en rapport som ska in på måndag, i marknadsföring.

De flesta kurser jag läser är på svenska, men varje termin har vi en engelskakurs där vi både läser språket engelska och ett ämne på engelska.

 

Berätta om ditt UF år

Vår tanke från början vara att vi skulle samarbeta med ett företag i USA och importera deras produkt, som då inte fans på den svenska marknaden. Samarbetet gick inte i lås, utan vi fick snabbt ändra om i sista stund och beställa mobiltillbehör. Vi startade Adapt UF och utökade under året vårt sortiment och sålde mobiltillbehören i paketpris.

 

Hur upplevde du chansen att få driva ett företag under gymnasiet

Jag minns fortfarande när vi satt där året innan och började klura på idéer man kunde göra under UF-året. När det väl drog igång var fokuset att omsätta allt till verklighet. Vi hade stora visioner, men insåg att vi behövde skala ner det något för att förverkliga detta. I början och under hela åt blev det mycket fokus på samarbetet i gruppen. Vi hade en del samarbetsproblem under året. Det var väldigt lärorikt att få omsätta teori till verklighet och se hur det faktiskt går till på riktigt.

 

Varför engagerar du dig i styrgruppen för UF alumni 

Ärligt så viste jag inte vad alumni var för något innan jag gick med. Jag fick ett mejl om att det var ett evenemang i Norrköping. Jag hade inget annat för mig och tänkte att jag lika gärna kunde gå dit. Jag fick lära känna flera alumner och partners till UF och såg vilken kvalité eventet höll. Där fick jag frågan att engagera mig mer i nätverket och fick komma på en intervju hon som då ansvarade för närverket på UF kontoret. Väl på mötet trodde jag att det skulle vara som en arbetsintervju där jag skulle invänta återkoppling, men redan på mötet fick jag höra att de gillade mig och ville att jag skulle sitta med i styrgruppen. Med andra ord ett stort sammanträffande som jag inte ångrar.

 

Vad är det bästa med UF alumni

Det bästa med UF alumni är just att träffa alla nya människor och att lära sig så mycket av de möten man har. Det är kul att gå på alla evenemang och träffar, och utvecklas personligen. Att få höra allas olika erfarenheter. Det blir en central plattform för alla som har ett gemensamt engagemang inom entreprenörskap, men med fördelen att alla har olika erfarenheter och bakgrunder.

 

Vad har du för framtidsplaner

Jag ska plugga utomlands ett år, vilket ingår i min utbildning. Sen tänker jag ta ett sabbatsår och fundera över vad jag vill därefter. Jag vill gärna komma in på en Startup för att få med mig många bra erfarenheter därifrån. Vad jag ska göra sen vet jag inte, men definitivt något inom ekonomi, det kan vara på börsen, som rådgivare eller ekonom. Det jag är säker på är att jag vill engagera mig i UF nätverket även efter plugget. Det är en möjlighet för ett fortsatt nätverk med många bra jobb möjligheter.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.