Hem / Nyheter & Event / Östergötland / Q&A med alumni: Alice Nordenhed
Alice Nordenhed

Q&A med alumni: Alice Nordenhed

Namn: Alice Nordenhed

Ålder: 19 år

Sysselsättning: Jobbar heltid på Mocca deli Linköping 

År som UF-företagare: Läsåret 2020/2021

Vilken skola gick du på: Folkungaskolan i Linköping

 

Berätta om dina UF år:

Jag drev företaget Äggsperten UF med fyra tjejer från klassen. Vi erbjöd kravmärkta och ekologiska ägg med hemkörning samtidigt som vi erbjöd abonnemang på äggen. Vi levererade därefter ägg varannan tisdag och söndag. Året var väldigt roligt, vi fick nya kontakter, tjänade pengar och vann årets tjänst i Östergötland.

Inför året så var vi nervösa. Framförallt eftersom vi hade hört om att bästa vänner och UF-grupper under året kan starta en del konflikter och intriger. Vilket inte inträffade i vår grupp och idag är vi minst lika bra vänner.

Vårt mål med året var framförallt olika försäljningsmål. Vårt första mål var att sälja 1000 kartor med ägg. Vilket vi uppnådde snabbt. Därefter hade vi som mål att omsätta 100 000 kr under året vilket vi också lyckades med i slutändan. Omsättningen blev på drygt 106 000 kr.

 

Vad fick du med dig från UF?

Allt ifrån vad företagande innebär och hur det går till. Även sammanhållningen i företaget är viktigt och inte endast att man ”jobbar bara”. Under året fick vi öva upp våra förmågor hur man kommunicerar med kunder och leverantörer. Dessutom insåg vi på Äggsperten att vår marknadsföring inte gav bäst resultat på sociala medier utan att vi knackade dörr och träffade våra kunder fysiskt.

Jag insåg att jag gillar försäljning väldigt mycket medan ekonomi inte var lika roligt för min egen del. Framförallt var UF-året något som krävdes mycket jobb.

 

Hur ser framtiden ut?

Just nu jobbar jag på Mocca deli i Linköping. Jag har aldrig jobbat inom restaurangbranschen innan är lärorikt att få prova på. Annars är jag intresserad av att bli vattenskidcoach eftersom mitt mål är att satsa inom vattenskidor och åka utomlands. Även starta eget företag och syssla med försäljning.

 

Berätta om utmärkelsen ”Årets unga ledare”:

Jag fick ett samtal från William från Ung Företagsamhet om att jag blev ”Årets unga ledare” i Östergötland. Veckorna därefter hade jag en intervju med fem jurydeltagare tillsammans med några av de andra finalisterna i ett digitalt möte. Alla fick samma fråga och svaren skulle besvaras på engelska. Jag visste dock inte om att det skulle vara på engelska men tur nog har jag lätt för språk. Frågorna handlade om ledarskap exempelvis hur man som ledare hanterar konflikter och löser problem. I samband med prisutdelningen i SM i Ung Företagsamhet utsågs jag till en av  ”Årets årets unga ledare” i Sverige.  

 

Har du några tips till årets UF-företagare?

Välj en idé som man tror eller brinner för. Då blir det roligare och lättare att kunna driva företag. Sätt tydliga mål och om det uppstår konflikter så lös problemen direkt.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.