Ung Företagsamhet kan vinna Svenska Jämställdhetspriset och Jämställdhetsraketen
Ung Företagsamhet är nominerat till både Svenska Jämställdhetspriset 2025 och Jämställdhetsraketen 2025. De prestigefyllda priserna delas ut till en aktör som bidrar till ett mer jämställt samhälle.
Det är Forum Jämställdhet som står bakom både Svenska Jämställdhetspriset och Jämställdhetsraketen. Svenska Jämställdhetspriset delas årligen ut till en aktör som genom sin verksamhet bidragit till ett mer jämställt samhälle. Priset är ett av de främsta erkännanden inom jämställdhet i Sverige.
Ung Företagsamhet, som har utbildat unga i entreprenörskap sedan 1980, bidrar på flera sätt att öka jämställdheten i samhället, och har nu presenterats som en av de nominerade "utifrån dess arbete för att främja jämställdhet redan i klassrummen genom entreprenöriellt lärande".
- Av rekordmånga gymnasieelever som startade UF-företag i Sverige förra läsåret, 38 824 elever, var andelen kvinnor/män jämnt fördelat (45/55 %). Av Sveriges cirka 500 000 företagare är bara omkring var tredje kvinna enligt Ekonomifakta.
- Nästan 5 av 10 chefer i UF-företagen (med titel vd eller företagsledare) är kvinnor (45 %) medan motsvarande siffra för det privata näringslivet enligt SCB, (Statistiska centralbyrån) är drygt 3 av 10 (32 %).
- I mixade UF-företag, med både killar och tjejer, var dessutom 55 procent av företagsledarna/vd kvinnor. läsåret 2023/2024.
- Ny forskning visar också att tjejer och kvinnor utvecklas mer än pojkar och män när de får utbildning i entreprenörskap, exempelvis kring egenskaper som att nätverka och finansiell kunskap, vilket tidigare setts som hinder för kvinnligt entreprenörskap.
- Forskning visar att kvinnor med UF-bakgrund är hela 80 procent mer sannolika att starta aktiebolag än de som inte fått samma möjlighet och att tidigare UF-företagare har 44 procent högre sannolikhet att bli chefer.
Jämställdhetsraketen är ett nytt pris för i år och fokuserar på nytänkande, modiga projekt som främjar jämställdhet. Där är Ung Företagsamhets initiativ, Våga vara företagsam, som finansierats av Tillväxtverket nominerat. Initiativet, som består av flera delar, och syftar till att genom att synliggöra en bredd av förebilder, hjälpa unga kvinnor att hitta sina individuella drivkrafter och att avdramatisera misslyckanden hoppas Ung Företagsamhet bidra till att kvinnor ska bli lika självklara som män i rollen som företagare.
– Ung Företagsamhet och vår vision om ett samhälle där alla unga ska få samma chans att få utveckla sin företagsamhet är en nyckel till att skapa en mer inkluderande och jämställd utveckling inom både näringsliv och samhälle. Därför är det är otroligt glädjande att våra metoder och arbete i klassrummen på både grundskola och gymnasiet över hela landet, och vilka effekter det ger samhället, uppmärksammas genom de här nomineringarna, säger Tove Jarl, vd Ung Företagsamhet.
Vinnarna presenteras i samband med konferensen Forum Jämställdhet, 5-6 februari 2025, i Lund.