Det blir så lätt bara prat - det måste bli GÖRA!
Tillsammans med Maria tog Ung Företagsamhet Skaraborg fram konceptet Samhällsdetektiverna där hennes klass är piloter. Med utgångspunkt i UF:s läromedel Vårt samhälle, som fungerar som en röd tråd, utforskar de samhället, demokrati, yrken och samhällsfunktioner, bit för bit. Eleverna har både jobbat i klassrummet och med olika hemuppgifter, fältbesök och klassrumsbesök.
Samhällsdetektivernas resa började efter jul i årskurs 1, då de fick uppdraget av Ung Företagsamhet - att bli Samhällsdetektiver. De fick reflektera över vad ett samhälle är för något, och sedan, med hjälp av UF:s läromedel Vårt samhälle, utforska samhället bit för bit. De fick utifrån en av övningarna i materialet zooma in på bland annat kommunen, källsortering och odling. Under hela resan har de även fått undersöka samhället runt sin bostad och fritid, och redovisat sina upptäckter för klassen.
Demokrati och klassrumsbesök
År 2 som samhällsdetektiver inleddes med valrörelsen i de allmänna valen, där eleverna fick ta reda på mer hur den demokratiska processen fungerar med hjälp av Vårt samhälle, och hålla ett eget skolval utifrån ett case, där de andra eleverna fick rösta. De fick också flera besök av bland annat polisen.
Uppdrag i samhället
Sista året i sitt uppdrag som samhällsdetektiver fick eleverna ett uppdrag från UF:s partnerföretag PrismaTibro, att undersöka trafikmiljön, både runt skolan, i samhället på bilderna i Vårt samhälle och runt sina bostäder. Utmaningen avslutades med ett studiebesök på PrismaTibro.
Under våren gjordes även ett studiebesök i samarbete med LRF och AgroVäst, där Samhällsdetektiverna fick besöka en bondgård och ställa frågor till en lantbrukare.
Bättre rustade för framtiden
Både Maria och Ung Företagsamhet har sett goda effekter av arbetet med Samhällsdetektiverna.
För Maria har Vårt samhälle blivit en röd tråd som knyter ihop skolarbetet med omvärlden utanför skolan. "Det går att göra kopplingar till det mesta och alla skolans ämnen" säger hon.
Hanna Bohrén, UF Skaraborgs grundskoleansvarig, träffar mycket elever i olika åldrar och konstaterar att Samhällsdetektiverna redan i årskurs 1 utvecklade en mycket god förståelse för hur samhället är uppbyggt och vilka olika yrkesroller som finns.
"Jag tror att man underskattar de yngsta eleverna." säger hon. "Det blir så lätt bara rita och lek ditt drömyrke, men för att kunna göra det måste man ju känna till vilka yrken som finns! Fokus när eleverna träffat olika yrkesföreträdare har ofta varit "vad är det bästa med ditt yrke" - och svaret på den frågan hjälper eleverna att bättre förstå och känna in vad de själva skulle trivas med att göra!"
Vad händer nu?
Tanken är nu att konceptet Samhällsdetektiverna ska fortsätta och sprida sig till fler lärare. Hanna berättar t ex alltid om det och visar bilder när hon är ute på skolor och träffar lärare och rektorer, och arbetet är väl dokumenterat på UF Skaraborgs lärarwebb.
Lena Christensson, partneransvarig på UF Skaraborg är en av upphovskvinnorna till Samhällsdetektiverna. "Det är särskilt roligt att se vårt partnerföretag PrismaTibro engagera sig i en utmaning för Samhällsdetektiverna - och att den nu kommer bli permanent, så nya kullar av Samhällsdetektiver kan jobba med den! Jag hoppas verkligen att fler företag tar efter PrismaTibros exempel - det finns många delar i samhället som behöver utforskas - så vi har utrymme för många fler!" säger hon.
Jobbar du på en grundskola eller ett företag?
Vill du också jobba med Samhällsdetektiverna, i din skolklass eller som partnerföretag? För skolorna är konceptet upplagt för att kunna göra i olika omfattning, utifrån vilka förutsättningar just ni har, och kan bedrivas antingen en eller flera årskurser, samt knytas ihop med fritidshemmets pedagogiska uppdrag. Klicka nedan och läs mer!
Jobbar du inom ett företag och vill veta hur ni kan bidra till de yngsta entreprenörernas utveckling och förståelse för samhället? Kontakta UF Skaraborgs partneransvarig Lena Christensson 0722-44 59 01 lena.christensson@ungforetagsamhet.se