UF-företagare vann guld på Yrkes-SM

UF-företagaren Anton Hasenstrauch från Alunda, Uppsala län, har vunnit guld i titeln VVS-montör på Yrkes-SM 2018.

2018-05-04

Sverige

Förutom den här guldvinsten tävlar han också på SM i Ung Företagsamhet 16-17 maj med Plåtfloristerna UF i tävlingen Årets hantverkare. Plåtfloristerna UF gör handsmidda dekorationsblommor, tillverkade av spillbitar i metall för den som inte har tid att vattna! Anton går på Fyrisskolan i Uppsala på Vvs- och Fastighetsprogrammet.

Totalt 21 600 besökare tog sig till arenaområdet vid Gränby sportfält i Uppsala för att följa Yrkes-SM 2018 på plats. Under tre dagar, mellan 25 – 27 april, visade nästa 400 av Sveriges yrkesskickligaste ungdomar upp sina färdigheter inom 59 olika yrken. Nu står medaljörerna klara och kan stolt titulera sig svenska mästare.

Yrkes-SM 2018 slog rekord i antal deltagare och antal yrken. Av de 59 yrken som deltog var 40 av dem tävlingsyrken, och bland de nästan 400 deltagarna tävlade 250 av dem om pallplatserna.

- Vi är enormt nöjda med årets Yrkes-SM och jag vill passa på att tacka alla nyfikna besökare, alla flitiga funktionärer och alla de olika branscherna som gjort mästerskapet möjligt. Jag har sett många glada miner och många drivna ungdomar under dessa tre dagar. Våra tävlande har varit bra ambassadörer för de besökande genom att visa stort engagemang och positiv inställning. Nu är det bara att säga stort grattis till alla medaljörer samt tacka och säga väl jobbat till alla som deltagit, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig på WorldSkills Sweden.  

 

Nyheter

 • UF-alumner från Sundsvall är Årets Företagare

  Sverige Bröderna Mohammad och Hamid Khanahmadi drev UF-företag i gymnasiet. Nu har de prisats för sitt entreprenörskap.
 • Roliga läromedel i grundskolan

  Sverige Hon ser det som självklart att man kan lära barn att tänka på entreprenörskap. - Det går alldeles utmärkt, säger Lidingöläraren Christina Forsgren som jobbat med Ung Företagsamhets läromedel i grundskolan.
 • Niklas Adalberth: Jag tror på Ung Företagsamhet

  Sverige Han var med och skapade Klarna och grundade Norrsken Foundation. - Entreprenörer kommer med nya idéer och sätt att lösa olika problem som i förlängningen driver samhället framåt, säger Niklas. Därför tror han på Ung Företagsamhet.
 • Forskning slår fast: UF-företagande positivt

  Sverige Steven Hunter Lindqvist har skrivit en licentiatuppsats om Ung Företagsamhet. Resultatet? Att driva UF-företag ger en lång rad fördelar för ungdomarna.
 • Han driver globalt företag. Startade med UF-företag

  Sverige Alan hjälper miljontals människor över hela jorden att se vem som ringer genom sin app Truecaller. Han började med UF-företag på gymnasiet i Kungsängen.