Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Entreprenöriella kunskaper och framtidsförmågor över gränserna
Företagsbesök Probot Uleåborg

Entreprenöriella kunskaper och framtidsförmågor över gränserna

90 gymnasieelever och lärare från Norrbotten och norra Finland träffades för att lära sig om det framtida arbetslivets möjligheter under Entreprenörskapsveckan som anordnas i finska Uleåborg. Projektet Aurora Entrepreneurialis drivs av Ung Företagsamhet Norrbotten, Uleåborgs kommun och yrkesinstitutet Lappia

Arbetslivet och samhället förändras i snabb takt på grund av digitalisering, klimatförändringar, konflikter och andra händelser. Under dagarna i Uleåborg, 6-7 september, fick elever och lärare fördjupa sig i möjliga framtidskompetenser. Maikki Manninen och Paula Vorne från Uleåborgs kommun lät deltagarna arbeta med STEAM-pedagogik (STEAM står för Science, Technology, Engineering, Art and Math) för att förbättra problemlösning, samarbetsfärdigheter och ansvarstagande. 

I samarbete med organisationen Työn Taitajat som organiserar ett nätverk för entreprenörskap i Österbotten bjöd Aurora Entrepreneurialis in framtidsspanaren, uppfinnaren och författaren Perttu Pölönen att föreläsa om framtidens arbetsliv.

"Utveckla de färdigheter som maskiner inte kan göra" var Pölönens tydliga budskap till eleverna och lärarna. I sitt tal framhävde Pölönen viktiga egenskaper som passion och kreativitet, nyfikenhet och tålamod och hur teknologin och sociala medier påverkar arbetslivet, utbildningen och tidsanvändningen. 

- Förmågorna som jag lyfter fram, som ärlighet, moral, kritiskt tänkande, kreativitet, ihärdighet och samarbetsförmåga, är inte nya i sig själv, men jag tror att vikten av dem kommer att öka i framtiden. Oavsett vilket yrke du väljer. Dessa färdigheter lärs visserligen ut inom olika ämnen, men jag tycker att de skulle kunna lyftas fram ännu mer i undervisningen, sa Pölönen bland annat.

- Jättebra föreläsning, tyckte läraren Maritha Eliasson från Tornedalsskolan i Haparanda. Tänkvärt om att lära sig för framtiden och vilka kompetenser som faktiskt är framtidssäkra.

ung företagsamhet

Besök hos sju olika företag i Uleåborg

Eleverna och lärarna fick besöka företag som berättade om hur de arbetar med hållbarhet och framtidsfrågor. 

- Jag besökte företaget Probot och det var spännande att höra om hur de jobbar för att arbeta mer långsiktigt hållbart, till exempel genom lokal materialutveckling och design, sade Sofia Waara, lärare från Lapplands Gymnasium Pajala. Det var särskilt intressant att tänka på företagens arbete i relation till Perttu Pölonens föreläsning om framtiden och vilka färdigheter som kommer att behövas.  Han lyfte till exempel vikten av konst och humaniora och hur viktigt mänskliga förmågor som improvisation, passion, känsla för etik, ärlighet, medkänsla och kritiskt tänkande kommer att vara.

- Det var bra att ta upp olika perspektiv på hållbarhet i regionen och att vi samverkar över gränsen kring de frågorna. Det som undervisas i skolan påverkar också lokalsamhället, så det är viktigt att vi får hålla oss à jour.

Nätverksbyggande och nya kunskaper

Både elever och lärare var nöjda med evenemanget och uppskattade särskilt möjligheten att lära känna nya människor och skapa nätverk.

- Evenemanget var trevligt! Jag gillade särskilt företagsbesöket. Jag lärde mig mycket om företag och fick mycket information som jag säkert kommer att dra nytta av i framtiden", sade Sanni Enqvist från Yrkesinstitutet Lappia i Torneå.

Kari Tikkala, ekonomiläraren från Tornedalsskolan i Haparanda, ser det gränsöverskridande samarbetet inom Interreg Aurora Entrepreneurialis-projektet som mycket användbart.

- Det bästa med detta är faktiskt att i praktiken korsa gränser. Inte ens lärarkollegor vet särskilt mycket om varandras undervisning på andra sidan gränsen, så mycket potential förblir outnyttjad," påpekar Kari.

Nästa vår kommer elever och lärare till Luleå för att möta det lokala näringslivet, arbeta entreprenöriellt med hållbarhetsfrågor och besöka Ung Företagsamhets entreprenörskapsmässa.

- Vi är väldigt glada över att få bidra till fina samarbeten mellan skolor och entreprenörer.” sade de nöjda projektledarna Linda Strandenhed från Ung Företagsamhet Norrbotten och Kati Ilka från Uleåborgs kommun. 

Mer info om projektet!
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.