
Läs om Ung Företagsamhet i SvD idag: "Entreprenörskapet i skolan riskerar att minska"
Här kan du läsa bilagan i sin helhet.
45 år av ökad företagsamhet i skolan – nu riskerar det att minska
I år firar vi på den ideella, politiskt obundna utbildningsorganisationen Ung Företagsamhet 45 år av att ha utbildat unga i entreprenörskap i skolan. Vi är stolta över vårt arbete och kommer fira att över 640 000 unga har drivit UF-företag på gymnasiet sedan starten, att var sjätte grundskola i Sverige arbetar med våra läromedel eller utbildningskoncept och att vårt nätverk UF alumni växer kraftigt vilket ger unga entreprenörer fortsatt drivkraft att växa och personlig utveckling.
Samtidigt oroas vi över att entreprenörskapets ställning inom skolan, och därmed grunden för Sverige som ledande innovationsland, är hotat och prioriteras bort. Just nu finns ett förslag att ta bort begreppet entreprenörskap från grundskolans läroplaner. Det är fel väg att gå. Vi står bakom läroplansförslagets fokus på stärkta fakta- och ämneskunskaper. Men entreprenörskap är inte motsatsen till kunskap – det är en tillämpning av kunskap som stärker både individ och samhälle.
Entreprenörskap är en nyckel till att:
- låsa upp andra ämnen inom skolan som läsning, skrivande och särskilt inom STEM-ämnen (naturvetenskap, teknologi, ingenjörsvetenskap och matematik).
- på ett naturligt sätt ge elever och lärare en plattform för att interagera med samhället och integrera den i undervisningen vilket lägger grunden till ett positivt och ansvarstagande förhållande med omvärld och samhälle.
- driva ekonomisk tillväxt genom att ge förutsättningar till att det startas och drivs nya företag.
- säkerställa en stark kompetensförsörjning inom strategiskt viktiga sektorer och för att främja innovation som kan skapa nya arbetstillfällen.
I 45 år har vi arbetat för att öka ungas möjligheter att utveckla sin företagsamhet för vi vet att det har positiva samhällseffekter. Genom forskning vet vi att:
- Undervisning i entreprenörskap ökar elevers motivation och skolengagemang. Ju tidigare elever får träna entreprenörskap, desto större effekter.
- UF-företagande minskar ojämlikheter i klassrummen sett till socioekonomisk bakgrund och mellan könen kopplat till entreprenörskap och företagande.
- UF-alumner, tidigare UF-företagare, startar oftare företag, blir oftare chefer, tjänar mer och har färre arbetslöshetsdagar enligt forskning.
Därför behöver ungas entreprenörskap i skolan stärkas och det kommer vi fortsätta arbeta hårt för. I en snabbt föränderlig omvärld, med kvick teknologisk utveckling och intensifierad global konkurrens kommer entreprenörskap och de kompetenser som det ger bli än mer avgörande. Både för unga och för Sverige. Idag och i framtiden.
/Tove Jarl, vd Ung Företagsamhet