Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Miljöinnovatör prisas med Anders Walls stipendium

Miljöinnovatör prisas med Anders Walls stipendium

En innovation som kan minska återvinningscentralers deponi av fönster och dörrar med upp till 50 procent. Nu tilldelas Emil Falk Anders Walls stipendium, genom Ung Företagsamhet, med 125 000 kronor.

Som en del av Noll Deponi UF tog Emil Falk, tillsammans med Selma Hästmark och Lucas Rundén. storslam vid SM i Ung Företagsamhet 2022 och även vann guld för Årets innovation vid EM i Ung Företagsamhet, Gen-E.

Affärsidén? En innovation som kan minska återvinningscentralers deponi av fönster och dörrar med 50 procent.

Efter gymnasiet har Emil valt att driva idén vidare och är idag grundare och VD till WindowGlass Recycling Sweden AB. Företaget har redan fyra medarbetare och undersöker nu förutsättningarna för att skapa en fullskalig återvinningsanläggning. Nu tilldelas han Anders Walls stipendium 2023, ett av flera stipendier för medlemmar i nätverket UF alumni, på 125 000 kronor. Stipendiet omfattar även ett medlemskap i nätverket Wallumni.

- Att få Anders Walls stipendium är en stor ära och ett bevis på att vi har tagit rätta steg med företaget. Jag ser fram emot att träffa Wallumninätverket och hoppas kunna bidra med mina erfarenheter, säger Emil Falk i ett uttalande.

Maskinen, som gänget uppfann, finansierade och byggde själva, krossar ut glasrutan från fönsterramen med hjälp av gasfjädrar. Fönstrets beståndsdelar separeras och möjliggör för en helt cirkulär glasåtervinning.

Idén fick gänget, som läste teknikprogrammet på Gnosjöandans Kunskapscenter, efter en rundtur på den lokala återvinningscentralen i Gnosjö. Där fick de veta att avfall som inte kan återvinnas, så kallat deponi, i stället grävdes ner.

- Ungefär 50 000 ton avfall deponeras varje år, varav hälften består av fönster och dörrar med glas i. Vi såg att det fanns behov av en grönare lösning och potential till att minska mängden avfall och öka återvinningsgraden rejält, säger Emil Falk

Stipendiet överlämnas vid Anders Walls stiftelses årliga stipendieutdelning den 10 mars i Stockholm. Stipendieceremonin livesänds på www.wallstiftelsen.se med start klockan 17.

 

Motivering

Enligt urvalskommittén tilldelas Emil Falk Anders Walls stipendium bland annat för att ha arbetat metodiskt och strategiskt för ett hållbart företag, har säkrat upp utvecklingen på ett föredömligt sätt genom att vidareutveckla både maskin och affärsmodell, samt tagit in kompetenta delägare i företaget.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.