Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Relationer över generationer gav Sjulnässkolan segern i Skolhackathon 2022

Relationer över generationer gav Sjulnässkolan segern i Skolhackathon 2022

Igår arrangerades den storregionala finalen i Skolhackathon i Minecraft – ett projekt där skolelever under hösten fått skapa sina drömsamhällen. Vinnare av hela tävlingen blev klass 5B från Sjulnässkolan i Piteå.

Skolhackathon har i år haft 3674 deltagande mellanstadieelever från 79 skolor i 29 olika kommuner, vilket är nytt rekord. Inledningsvis har klasserna arbetat med Ung Företagsamhets läromedel Vårt Samhälle där de bland annat fått diskutera vilka delar som behövs i ett samhälle för att det ska fungera. Därefter har eleverna definierat uppdraget, idégenererat, byggt en skalenlig prototyp och avslutningsvis designat sitt drömsamhälle i Minecraft. Genom arbetets gång har eleverna visat prov på kreativitet, lösningsorientering och teamwork. 

Under tisdagen arrangerades den storregionala finalen där vinnande klasser från Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Dalarna, Stockholm, Skaraborg och Gotland presenterade sina bidrag inför en nationell jury bestående av: Anna Pålsson, Marketing Coordinator för Microsoft från Wunderman Thompsson, Therese Axelsson, Grundskoleansvarig på Ung Företagsamhet Sverige, Agnes Larsson, Vanilla Minecraft Game Director på Mojang Studios och Lisa Lindgren, VD på Visualiseringscenter i Norrköping.

Efter en svår överläggning för juryn korades till slut klass 5B på Sjulnässkolan i Piteå som årets vinnare. Med innovativa lösningar, och fokus på relationer mellan generationer vann de juryns röster.

– Det känns obeskrivligt. Det har varit en berg och dal-bana, men allt jobb lönade sig. Vi missade badhuset idag men det var helt klart värt det! säger Hanna Andersson, Olle Hällgren, Lukas Andersson och Lovisa Öhlund som presenterade klassens bidrag inför juryn.

Elever

Juryns motivering löd:

”Den här gruppen har tagit fram ett väldigt spännande drömsamhälle och vi som jury fick ta del av en pedagogisk och väl förberedd presentation där det var lätt att följa arbetet – från prototyp till slutprodukt. Det var en presentation där alla fick komma till tals och där alla fick lov att vara delaktiga. Gruppen har utvärderat och analyserat tillsammans och därefter tagit beslut om hur ett urbaniserat samhälle skulle byggas upp!

Gruppen har arbetat demokratiskt i samspel för att komma fram till innovativa lösningar. Alldeles särskilt vill vi i juryn lyfta fram gruppens arbete med att värdera relationer mellan generationer. Deras drömsamhälle kan vi i juryn absolut tänka oss bo i! Därför vill vi önska ett stort grattis till Sjulnässkolan i Piteå.”

– Det känns lite overkligt. Jag är så stolt över eleverna. De har gjort ett så bra jobb! Säger Ulrika Grönlund, klassens lärare.

Ung Företagsamhet tackar alla medverkande elever, lärare, jury och partners ett fint samarbete och genomförande av Skolhackathon i Minecraft 2022. Konceptet Skolhackathon i Minecraft ägs och utvecklas av Ung Företagsamhet, Bron Innovation och Technichus.

Läs mer om Skolhackathon i Minecraft
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.