Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / UF-alumn redo för starta storskalig odling av skamfri scampi i Sverige

UF-alumn redo för starta storskalig odling av skamfri scampi i Sverige

Från UF till AB-stipendiet hjälpte Mattias Djurstedt att slutföra sitt pilotprojekt. Nu har hans företag precis öppnat för en investeringsrunda på 23 miljoner för att ta nästa kliv. Han uppmanar alla UF-alumner att söka årets stipendium.

Att få Från UF till AB-stipendiet förra året betydde mycket för Mattias Djurstedt. Det var en bidragande orsak till att han kunde slutföra sitt pilotprojekt kring en hållbar fisk- och räkodling.

- Det var ett av de första priserna jag vann. Jag hade startat pilotprojektet utan att veta hur jag skulle finansiera det så det var superstort, säger han.

Sedan dess har företaget bytt namn från Nära & Naturlig till Cresponix och Mattias har fått två affärspartners tillika världsledande experter inom området, Anders Kiessling och Sergio Zimmermann. De har även inriktat sig på hållbar produktion av jätteräka, ”skamfri scampi”. Nu har de precis öppnat upp en investeringsrunda för att ta in 23 miljoner kronor för att starta upp en storskalig produktion i Sverige.

- Ung Företagsamhet och stipendiet har varit med och möjliggjort det. Det var genom UF-företaget som jag förstod att även jag kunde bli en entreprenör, säger Mattias.

Mattias Djurstedt och hans partners har övergett fiskar för jätteräkor i ett första steg för deras odlingssatsning.

Han är även aktiv i UF alumni, Ung Företagsamhets nätverk för tidigare UF-företagare, något som har varit betydelsefullt.

- När man startar företag som entreprenör blir det lätt ensamt. Där kan man träffa många likartade människor och få som arbetskamrater och gå på event. Sedan ger det andra mervärden, som exempelvis stipendierna som är viktiga i den initiala resan. De första åren är man beroende av såna bidrag.

Varför tycker du att man som UF-alumn inte får missa chansen att söka Från UF till AB-stipendiet?

- Dels ger det ekonomiska möjligheter att fortsätta med din affärsidé. Men det spelar ingen roll om du inte vinner. Varje gång du skriver en ansökan så är du tvungen att svara på många bra frågor och det är då du utvecklar din affärsidé som bäst. Jag sökte många stipendier och det är tack vare det som jag kom fram till en så bra affärsidé som vi har.

Inte medlem i UF alumni? Medlemskapet är gratis och fixar du här.

Läs mer om stipendiet och ansök här! (Inloggning krävs
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.