UF-företag fick miljoninvestering i Draknästet – kör vidare själva
Axel Folkebo, Carl Heilbrunn, Harald Ivemark och William Melnyk startade Zoma UF förra året då de läste ekonomiprogrammet på VRG Djursholm. Deras affärsidé? En antistress-dryck som alternativ till dagens energidrycker och som kan hjälpa de många unga som idag är stressade eller lider av sömnproblem eller ångest. Funktionsdrycken, som är örtbaserad, vegansk och sockerfri, är framtagen tillsammans med en örtterapeut enligt gänget.
Men förutom att driva UF-företag och tävla även där, de kom tvåa i årets vara i Stockholm förra året – så hann de även med en sväng till tv-studion och Draknästet. Där sökte de en investering på en miljon kronor för 10 procent av bolaget. Via en bra pitch fick de två drakar på kroken, Lena Apler och Shervin Razani, och en miljon kronor – men för 20 procent av bolaget. Gänget tackade ja, men några pengar till bolaget som nu drivs vidare som ett aktiebolag, har det inte blivit.
– Nej, men vi har haft en jättetrevlig dialog med både Lena och Shervin. Vi har tittat på lite olika expansionsalternativ och klarat oss utan att ta in externt kapital än så länge. Men vi håller kontakten med dem och håller alla dörrar öppna. Vi har stort fokus på försäljning och distribution just nu, säger Carl Heilbrunn.
LÄS ÄVEN: UF-alumner lockar Svt:s drakar i Draknästet med skamfri scampi, avslappnande dryck och träningsapp
De märker redan av ett ökat intresse efter avsnittet har sänts. Zoma relaxation drink, som drycken kallas, finns redan på ett antal ICA-butiker i Stockholm, träningsanläggningar och snart även i Coop-butiker enligt Carl. De ser ljust på framtiden.
– Vi har redan nu fått mejl från återförsäljare som vill ta in Zoma. Vi har fått många fler som lagt märke till oss. Vi satsar hårt just nu. Det är en otroligt spännande tid, säger Carl.
Vad har UF-företagandet betytt för er?
– Supermycket. Vi har alltid vetat att vi vill driva något tillsammans och UF-året gav oss en perfekt chans att kickstarta något, att sätta oss ner och grubbla över idéer och tid att utföra det. Det har även förberett oss inför Draknästet. Den situationen var nästan identisk med alla uf-tävlingar så vi var väldigt bekväma när vi stod där. Drakarna berömde också UF mycket när vi var där, säger Carl.
I samma avsnitt medverkade UF-alumnen Mattias Djurstedt som hoppades få in 4,6 miljoner för fem procent av hans bolaget som arbetar för storskaliga, hållbara fisk- och räkodlingar. Men drakarna nappade inte på hans skamfria scampi.
– Det är en komplicerad affärsmodell och teknik. Så blir det ibland, kommenterade Mattias beskedet i avsnittet.