Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / UF-företag med innovativt gödsel av alger vann SM-guld - redo för EM

UF-företag med innovativt gödsel av alger vann SM-guld - redo för EM

Ett ekologiskt och klimatpositivt gödsel – av alger. Med den innovativa affärsidén vann Gralg UF Årets UF-företag på SM i Ung Företagsamhet 2024. Nu väntar EM i Ung Företagsamhet senare i sommar.

Det var under en stor gala på onsdagskvällen på Stockholmsmässan som SM i Ung Företagsamhet 2024 avgjordes, där cirka 800 gymnasieelever från hela Sverige var samlade.  

Kvällens stora vinnare blev Gralg UF från Göteborg, bestående av Emmy Berggren, Magnus Lissbrant, Charlie Arby och Arvid Distner som går naturvetenskapsprogrammet vid Donnergymnasiet. Gralg UF tog hem Årets UF-företag, den mest prestigefyllda kategorin, samt även guld i Årets ekologiskt hållbara UF-företag och silver i Årets innovation. Dessutom vann vd:n Charlie Arby, Årets unga ledare. 

- Det känns helt otroligt och en dröm som vi har haft sedan vid startade vårt UF-företag. Det är så kul att vårt arbete som vi har lagt ner har lett till det här, säger Arvid Distner. 

Affärsidén är ett innovativt, klimatpositivt, ekologiskt och organiskt gödsel baserat på mikroalger vilket företaget hoppas kan minska användandet av konstgödsel. Lösningen har testats småskaligt och snart står en större pilotanläggning klar för utökade tester. UF-företaget planerar att driva affärsidén vidare som aktiebolag efter UF-året.  

- Vår affärsidé grundar sig i vårt intresse för ekologisk hållbarhet. Vi möts ständigt av dåliga nyheter om världen och där vill vi göra en skillnad. Vi kollade på utsläppskällor, där är konstgödsel en stor källa inom jordbruket, och funderade på alternativa lösningar. Sedan ville vi använda näringsämnen som redan finns i systemet så att det blir cirkulärt, då tänkte vi på alger, säger Charlie Arby. 

Som vinnare i Årets UF-företag får gymnasieeleverna även representera Sverige i EM i Ung Företagsamhet, Gen-E, i Italien senare i sommar. När det kommer till UF-företagande är Sverige ett innovationsland att räkna med. Förra året tog Sverige silver och året innan ett guld.  

- Stort grattis till Gralg UF som med sin affärsidé verkligen visar vad Ung Företagsamhet och entreprenörskap handlar om, att lösa problem och att bidra till en positiv samhällsutveckling, säger Tove Jarl, vd Ung Företagsamhet. För att Sverige ska fortsätta vara ett innovationsland i toppklass krävs kreativa entreprenörer. Att i skolan få möjlighet att utveckla sina företagsamma förmågor ger inte bara kraft till den enskilda individen – det ger kraft till samhällsförbättring. 

Här, på Ung Företagsamhets SM-sajt, finns alla vinnare och nominerade samt vinnarcitat. För bilder från SM i Ung Företagsamhet se vårt Flickr-konto.

Vinnare SM i Ung Företagsamhet 2024:  

Årets UF-företag: Gralg UF, Donnergymnasiet, Göteborg 
Årets innovation: Pawsitive Performance UF, Forshaga Akademin, Värmland 
Årets socialt hållbara UF-företag: Knytpunkten UF, Jensen Gymnasium Västerås, Västmanland 
Årets ekologiskt hållbara UF-företag: Gralg UF, Donnergymnasiet, Göteborg 
Årets hantverkare: LE Woodworking UF, Falkenbergs gymnasieskola, Halland 
Årets UF-lärare: Malin Ljungkrantz, Polhemsskolan, Gävleborg  
Årets UF-skola: Hitachigymnasiet, Västmanland 
Årets säljare: Simon Boström, Lundellska skolan, Uppsala 
Årets unga ledare: Elvira Sjönell, Blend UF, Katedralskolan i Linköping, Östergötland, Erik Lindroth, Frukostkassen UF, ProCivitas Privata gymn. Malmö, Skåne, Charlie Arby, Gralg UF, Donnergymnasiet, Göteborg, Torun Karlsson Alalahti, Naturbrädet UF, Lapplands Gymnasium Gällivare, Norrbotten 
UF till AB-stipendiet: Taufeeq Saleh, Emploify, Göteborg 
Årets vara: Nomi UF, Campus Manilla, Stockholm 
Årets tjänst: Elegantahem UF, Mimers Hus Gymnasium, Göteborg 
Årets monter: Shiny UF, Bruksgymnasiet/Gimo utb.centr., Uppsala 
H. K. H. Prins Daniels stipendium: Jonatan Persson, Helios innovation, Halland 
Årets tillväxtföretag: Elegantahem UF, (Lisa Martinsson, Lucas Johansson, Ludwig Svensson, Elsa Berg) Mimers Hus Gymnasium, Göteborg 
Årets affärsplan: Resail UF, (Frida Markusson, Johan Smedeby, Viggo Rackinger, Fanny Saastamoinen Lilja, Joel Aldskogius) Lundellska skolan, Uppsala
Årets årsredovisning: Generationskamraterna UF, Ingrid Segerstedts Gymansium, Göteborg 
FedEx access award: Tvättlappen UF, Peder Skrivares skola, Halland 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.