Hem / Nyheter & Event / Västerbotten / Ersmarksskolan i Skellefteå tog sig till nationell final i Skolhackaton i Minecraft

Ersmarksskolan i Skellefteå tog sig till nationell final i Skolhackaton i Minecraft

25 tävlande skolklasser presenterade sina bidrag i Skolhackathon i Minecraft för en jury med representanter från Västerbottens näringsliv. “Vi i juryn är otroligt imponerade! Eleverna har presenterat otroligt kreativa och innovativa idéer!” säger Alexandra Björnham Curiosum.

Skolhackathon är ett spännande koncept där mellanstadieelever får känna delaktighet i samhällsfrågor och samtidigt lära sig mer om innovation, demokrati och entreprenörskap. Hackathonet inleddes i augusti och avslutades med ett regionalt event där 25 klasser tävlade och en vinnare utsågs.

Ersmarksskolan från Skellefteå tog hem vinsten och får representera Västerbotten i Sverigefinalen 6 december. Efter prisutdelningen på tisdagen var stämningen hög i klassrummet på Ersmarks-skolan.  ”Vi har kämpat så hårt att vi efter lektionen behövde lägga oss på golvet en stund!” säger Nils-Isak, elev.  Nu har klassen några veckor på sig att pusta ut men också ladda om inför den nationella finalen i december, där de får möta skolor från Dalarna, Gotland, Stockholm, Västernorrland, Norrbotten och Skaraborg. 

“Det har varit en otroligt spännande dag! Det känns så naturligt att använda spel i dessa typer av arbetsuppgifter och projekt I skolan!” säger jurymedlemmen Jurgis Rodin Arctic Game. Övriga juryn bestod av Dennis Paavola Elon, Sofie Engman Elon, Marianne Lundmark Science City Skellefteå, Martin Lundholm Skanska, Charlotta Havh North Kingdom, Lydia Broström North Kingdom.

Konceptet och tävlingen Skolhackathon i Minecraft kom till då UF Västernorrland och Technichus Science Center ville hitta en samverkansform för att lösa framtidens utmaningar. Produkten blev Skolhackathon i Minecraft, som blivit något av ett fenomen i flera UF-regioner, och i höst har UF Västerbotten tillsammans med Exploratoriet Science Center drivit ett pilotprojekt där 25 skolklasser i årskurs 4 - 6 från Umeå, Vindeln, Malå, Lycksele och Skellefteå kommun har deltagit. 

 

Läs mer om Skolhackathon
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.