Grundskoleutmaningar

Uppdrag från företag till grundskolor i Alingsås, Bollebygd, Borås, Mark, Herrljunga, Svenljunga, Ulricehamn, Tranemo och Vårgårda

Eleverna listar ut näringslivets kluringar genom UF Älvsborg

Grundskoleutmaningen är en aktivitet där elever får i uppdrag att lösa en riktig utmaning som ett företag står inför. Detta är en del av Ung Företagsamhets utbud för grundskolan. Samtliga utmaningar är kopplade till FN:s globala mål enligt Agenda 2030. 

Globala målen

Grundskoleutmaningarna i region Älvsborg

Syftet med utmaningarna är att föra skola och arbetsliv närmare varandra, ge en ökad samverkan samt främja elevers entreprenörskap. Utmaningarna lyfter de globala målen samt visar på hur viktigt innovation och entreprenörskap är i arbetet med dessa. Utbildningsmaterialet är framarbetat i samarbete med företag och utmaningarna som presenteras är verklighetsbaserade och bygger på riktiga utmaningar som företaget behöver hjälp med att lösa.

Undervisningsmaterialet ska ses som ett stöd för lärarna att lära genom entreprenörskap utifrån ett verklighetsbaserat perspektiv. Det skapar förutsättningar för eleverna att utveckla entreprenöriella förmågor som till exempel kreativitet, problemlösning, samarbete, kommunikation samt presentationsteknik. Utifrån elevens eget intresse och egen motivation får de jobba autentiskt med att omsätta ett riktigt case från idé till verklighet.

 

Hur går det till?

Ung Företagsamhet Älvsborg går in i ett partnerskap med välvalda företag som vill vara med och utveckla skolelevers drivkraft. Sedan framför företaget vad de har för utmaning som de behöver elevernas lösningar på i sin verksamhet.

Ung Företagsamhet Älvsborg skräddarsyr aktiviteten och skapar utbildningsmaterial med kopplingar till Skolverkets läroplan.

Ung Företagsamhet Älvsborg upplyser rektorer om grundskoleutmaningen och utbildar sedan lärarna på skolan. Lärarna anmäler sin klass i portalen som vi byggt upp och fyllt med allt undervisningsmaterial. Alla som är verksamma inom grundskolan når portalen genom att logga in här. Deltagandet är alltid helt gratis för skolorna.

Klasserna arbetar med grundskoleutmaningen där samarbetsförmågan och innovationen blir centrala för att hitta kreativa lösningar. Alla talanger i klassrummet sätts i spel.

Avslutningsvis visar eleverna upp sina lösningar på utmaningen inför företaget. Här blir företagets representanter viktiga förebilder för eleverna som stärker deras självförtroende.

Process

 

Digital utställning

Grundskoleutmaningarna avslutas med utställningar, både fysiska och digitala. I den digitala utställningen publicerar klasserna sina prototyper, konstverk och idéer. På så sätt förevigas slutresultaten på nätet. 

Fysiska utställningar

Vi har precis avslutat en välbesökt utställning med lågstadieelevers konstverk på Borås Stadsbibliotek. Grundskolans yngsta elever har arbetat ämnesöverskridande på fritids och lågstadiet med HELkoms grundskoleutmaning. Uppdraget gick ut på att uppmärksamma överkonsumtionen av elektronik. Eleverna fick som hemläxa att samla ihop gamla sladdar hemifrån och på så sätt sätta i gång en diskussion kring återvinning hemma. Sedan tog de med sladdarna till skolan där sladdkonst skapades – för en levande planet! Sladdkonsten fanns att se på Borås Stadsbibliotek framtill början av januari 2025.

Åttorna på Gullhögskolan i Vårgårda ställer ut sina idéer på hur överflödig betong kan få nytt liv. De har arbetat med Betonggrundens grundskoleutmaning som uppmärksammar svinnet i byggbranschen. Eleverna har arbetat ämnesöverskridande i teknik och matematik. Slutresultatet? Välkommen att se det med egna ögon på Vårgårdamässan den 21-22 mars 2025. Vi ses där!

Hur kan bygden framhävas med kreativa kampanjer?

Uppdrag från Lygnerns Pensionat och Sätila Bygg

Lygnerns Pensionat ger mellanstadie- och högstadieeleverna på Sätilaskolan ett skarpt uppdrag som handlar om att framhäva Sätilas bästa platser för att på så sätt gynna den hållbara besöksnäringen. Först och främst ställer Lygnerns Pensionat upp dörren och välkomnar klasserna på studiebesök. Här får eleverna ta del av inspirerande entreprenörsanda och inblick i hur turismverksamheten drivs idag. Sedan får eleverna använda sig av formgivning när de tillsammans skapar turismkampanjen "Mitt Sätila". De bästa kampanjerna kommer att förverkligas av Lygnerns Pensionat!

Hur kan man ljudisolera robotar?

Uppdrag från TST Sweden

TST Sweden i Borås efterfrågar kreativa lösningar från årskurs 7-9 på hur högljudda robotar kan ljudisoleras vid vattenbilning av betong. Elevernas utmaning är att uppfinna ett ljudisolerande robotskydd för riktiga robotar som används när betong sprutas bort med högt vattentryck. Hur kan eleverna stänga in robotens bullriga ljud så att omgivningen inte störs? Kan roboten skyddas av ett skal, av tyg eller av något helt annat? Det är upp till eleverna att lista ut! Den främsta lösningen kommer förverkligas av TST Sweden som på riktigt tar elevernas idéer på allvar.

Kan gamla sladdar bli konst?

Uppdrag från HELkom

HELkom ger lågstadieelever möjligheten att skapa konst för att uppmärksamma hur nyproduktionen av elsladdar tär på miljön. Egentligen skulle vi inte behöva tillverka några fler sladdar alls, utan de befintliga sladdarna kan faktiskt återvinnas till fullo och bli som nya. Tyvärr tar de flesta av oss inte vara på den återvinningsmöjligheten. Istället samlar vi på oss onödiga sladdlådor därhemma med gamla sladdar som ligger på hög. Nu blir det elevernas uppdrag att samla ihop sladdlådorna som hemläxa och ta med de förbrukade kablarna till skolan där sladdkonst får skapas!

Hur kan överflödig betong få nytt liv?

Uppdrag från B.A.M och Betonggrunden

När företag gjuter i betong så måste man blanda lite extra betong för att vara säker på att betongen räcker. Om betongsatsen blir för liten så måste allt kasseras och göras om från början. Det skulle innebära ett ohållbart slöseri. Därför ser företag alltid till att blanda extra betong så att man har god marginal. Frågan är bara vad man ska göra av den överflödiga betongen? Det är upp till eleverna att hitta på! B.A.M och Betonggrunden ger mellan- och högstadieelever i uppdrag att hitta kreativa lösningar på former som kan användas för att gjuta en hållbar produkt av den överflödiga betongen från deras byggprojekt. Det bästa idén förevigas som staty.

Hur kan nya hundrum se ut?

Uppdrag från Prima Hund

Prima Hund är ett hunddagis i Borås som ger eleverna på anpassade grundskolor i uppdrag att skapa ett hundrum! Elevernas design kommer att förverkligas. Hunddagiset avser att ta inspiration från respektive prototyp och idé som eleverna tagit fram när hunddagiset renoveras i slutet av vårterminen 2024. Det finns inga begränsningar eller riktlinjer, utan här kan skaparglädjen flöda gränslöst medan eleverna uppnår kraven i svenska, teknik, slöjd, samhällskunskap, matematik, idrott och bild.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Linda Gartman
Partneransvarig, Älvsborg
Kontakta mig om:
Du har frågor om samarbeten och partnerskap.
Erik Isaksson
Grundskoleansvarig, Älvsborg
Kontakta mig om:
Du är verksam inom grundskolan och har frågor om vårt utbud för entreprenöriellt lärande eller SSA.