Hem / Nyheter & Event / Kronoberg / Bli rådgivare!
Rådgivare

Bli rådgivare!

Att vara rådgivare
Varje år startar ca 36 000 elever UF-företag. Under ett år driver eleverna ett eget företag och de får möjlighet att utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. En viktig del av UF-året är att eleverna skaffar en rådgivare från näringslivet, så att de kan få stöttning och coachning av en erfaren person under året.


Att vara rådgivare till ett UF-företag är både lärorikt och roligt – men det kan också vara utmanande. Som rådgivare gör du en insats för unga människor och bidrar till att unga får utvecklas och växa. Huvudansvaret för UF-företaget har eleverna själva, men tillsammans med sin rådgivare får de bättre förutsättningar att lyckas med sitt företagande, och även att utvecklas som individer.

Du blir en viktig tillgång för UF-företagarna, och du har chans att dela med dig av din erfarenhet från arbetslivet och vara ett bollplank för idéer och tankar. UF-företagarna har förstås väldigt olika behov – vissa behöver mindre stöd och andra mer. I rådgivarrollen kan det ingå att stötta UF-företaget med kunskap inom specifika områden som exempelvis hållbarhet, ekonomi, produktutveckling eller marknadsföring. Men det kan också handla om att peppa, coacha och finnas där.

 

Vill du ta chansen och göra skillnad för unga företagare?
Då är du varmt välkommen att registrera dig som rådgivare i vår rådgivarmatchning. Via matchningen kan våra UF-företagare söka efter rådgivare och skicka förfrågningar till dig.

Känner du dig redo?- Ta del av våra olika dokument
När du registrerar dig som UF-rådgivare lovar du att du kommer att följa vår uppförandekod för UF-rådgivare. Börja med att läsa igenom den: 
Code of conduct 

Ta också del av: 
Rådgivarguide
Mötesguide för rådgivare & UF-företag

Huvudansvaret för företaget har UF-företagarna själva, men tillsammans med dig har de bättre förutsättningar för att lyckas med sitt företag. I rådgivarrollen kan det exempelvis ingå:

  • Att vara tillgänglig för UF-företaget
  • Att skapa förståelse för olika funktioner och roller i ett företag
  • Att förmedla kunskap inom ditt område
  • Att förmedla kontakter
  • Att följa UF-företagets ekonomiska utveckling
  • Att vara delaktig i UF-företagets utvärdering
  • Att stödja och hjälpa UF-företaget inför mässor och tävlingar

Är du UF-alumn? Då registrerar du dig i rådgivarmachtningen genom att logga in ungforetagsamhet.se

Du kan också bli rådgivare genom att ett UF-företag som du har kontakt med lägger till dig som rådgivare. Då krävs det inte att du registrerar dig i rådgivarmatchningen. 

Som rådgivare har du även möjlighet att bli medlem i den lokala UF-föreningen i din region under ett läsår. Att vara medlem är frivilligt och kostnadsfritt, läs mer och ansök om medlemskap här.

Rådgivare

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.