Hem / Nyheter & Event / Kronoberg / Hamnedaskolans F-klass byggde upp sitt samhälle utifrån yrken
Hamnedaskolan bygger sitt samhälle

Hamnedaskolans F-klass byggde upp sitt samhälle utifrån yrken

Eleverna i Hamneda skolan i Ljungby har under en tid arbetat med Vårt samhälle då de har arbetat med temat yrken. För ett par veckor introducerade Jessica från Ung Företagsamhet materialet för klassen och tillsammans började de titta på hur ett samhälle ser ut, vad behöver finnas för att det ska fungera och hur många yrken gömmer det sig bakom varje byggnad och företag.

”Det är så fantastiskt roligt att se hur kreativa och uppfinningsrika de är samt den glädjen när de berättar om sina yrken de fått vara. Innan jag lämnade klassen sist så nämnde jag bara- tänk ni hade kunnat bygga upp ert samhälle med plus plus eller lego- och ja det var det första de sa till mig ”vi gjorde som du sa” och visade sen stolt upp sina mästerverk. Helt fantastiskt!” säger Jessica på Ung Företagsamhet.

”Eleverna har fått lära sig så mycket på vägen. Bara det här med demokrati- att inte få sin vilja igenom alla gånger men genom att använda valsedlarna som följer med läromedlet blir det både roligare och lättare.” säger Anna-Karin som är lärare på skolan.

Anni som är lärare i Förskoleklass insåg att det vore svårt att låsa upp materialet plus plus under en längre tid och frågade den lokala skoaffären om kartonger som de kunde få använda sig utav. ”Ja det var inte svårt att få material, hon som har affären blev väldigt engagerad och inspirerad och gav mig massa tips på hur vi kunde bygga upp vårt samhälle” säger Anni lärare i Förskoleklass.

Eleverna har byggt upp sitt samhälle där grunden är skokartong och därefter utgått från spillmaterial som tyger, korkar, kapsyler och plastlådor.  

”På det här sättet har de arbetat med återvinning, yrken i vårt samhälle, lärt sig om våra förmågor, tränat samarbetsförmåga samt kopplat ihop skola och näringsliv - allt på ett lite mer roligt och kreativt sätt att lära sig. Det är det här som är så fantastiskt med alla unga- de har fantasin och idéerna sen behöver vi vuxna bara ge dem möjligheten och stötta upp längs vägen”. säger Jessica från Ung Företagsamhet.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.