Hem / Nyheter & Event / Kronoberg / UF-företagande: För ett mer jämställt samhälle med fler kvinnor i ledande position.

UF-företagande: För ett mer jämställt samhälle med fler kvinnor i ledande position.

UF-företag är betydligt mer jämställda än företag inom det privata näringslivet, visar statistik från Ung Företagsamhet och Statistiska Centralbyrån (SCB). 5 av 10 chefer i UF-företagen är kvinnor medan motsvarande siffra för det privata näringslivet är 3 av 10.

I år är det rekordmånga gymnasieelever som startar och driver UF-företag i Sverige, 37 054 elever, där andelen kvinnor/män är jämnt fördelat (47/53 %).  Av Sveriges cirka 500 000 företagare är omkring var tredje kvinna enligt Ekonomifakta.

Nästan 5 av 10 chefer i UF-företagen (med titel vd eller företagsledare) är kvinnor (46 %) medan motsvarande siffra för det privata näringslivet enligt SCB, (Statistiska centralbyrån) är drygt 3 av 10 (32 %). Tittar vi på några av Sveriges mest framgångsrika företag, Gasellföretagen, är andelen med en kvinnlig vd eller ordförande endast 12,2%. Här behövs insatser, omgående. Charlotte von Sydow, vd på Visma Spcs lyfte tidigare i år den stora problematiken kring obalansen i det svenska näringslivet i en debattartikel på Dagens Industri.

Ett jämställt näringsliv gynnar hela samhället. Forskning visar att kvinnor med UF-bakgrund är hela 80 procent mer sannolika att starta företag än de som inte har fått samma möjlighet och att tidigare UF-företagare har 44 procent högre sannolikhet att bli chefer.

Forskning visar också att tjejer och kvinnor utvecklas mer än pojkar och män när de får utbildning i entreprenörskap, exempelvis kring egenskaper som att nätverka och finansiell kunskap, vilket tidigare har setts som hinder för kvinnligt entreprenörskap.

Ung Företagsamhet bidrar alltså till ökad jämställdhet och en positiv samhällsutveckling. Eftersom att personer som har  drivit UF-företag, såväl kvinnor som män, i större utsträckning startar företag skapas fler arbetstillfällen och fler företag. Som partner till Ung Företagsamhet Kronoberg gör du skillnad för individ och samhälle. 

UF-företagande bör erbjudas på alla gymnasieprogram! Vårt utbildningskoncept gör skillnad, för individ och samhälle. 

 

Veronica

- Veronica Anderberg, Regionchef Ung Företagsamhet Kronoberg

 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.