Hem / Nyheter & Event / Stockholm / Final i Skolhackathon 2022 UFSTHLM

Final i Skolhackathon 2022 UFSTHLM

Igår avgjordes Skolhackathon 2022 i en stor final på Tom Tits Experiment!

Mellanstadieeleverna ställdes under hösten inför uppdraget att skapa "sitt drömsamhälle med fokus på urbanisering" i Minecraft som resulterade i gårdagens final. 

Nio klasser från Stockholmsregionen tog sig till final och fick under en dag besöka Tom Tits Experiment. En grupp från varje klass fick presentera sitt samhälle inför en jurygrupp från näringslivet. Något som många elever tyckte var spännande men också nervöst. Innan eleverna gick in i juryrummet fick de många bra tips från sina lärare. Att andas och tala lugnt är några av de tips som delades ut. 

Elevernas samhällen hade stort fokus på hållbarhet, biologisk mångfald och elförbrukning, något som speglar dagens verkliga problem och som imponerade stort på juryn. 

Dagen bjöd på fantastiska presentationer och juryn var rungande överens om att alla elever hade gjort ett väldigt bra jobb, både i sina arbeten och under presentationen. Eleverna själva utryckte att de lärt sig mycket om att samarbeta, ta demokratiska beslut och hur ett samhälle fungerar. 

tom

Efter en utmanande överläggning kunde juryn utse Skapaskolan årskurs 6 i Huddinge till vinnare av Skolhackathon 2022 med motiveringen: "Förslaget visar på ett samhälle som är självförsörjande men i relation till sin omvärld. Det har ett starkt hållbarhetsfokus med innovativa lösningar som är förankrade i verkligheten. Förslaget visar på en gedigen efterforskning och insikt om samhällets utmaningar. Det är slutligen otroligt snyggt byggt, med bostadshus där vi gärna flyttar in.". 

På delad andraplats kom Bromstensskolan 6B i Spånga och Väringaskolan 6 i Sigtuna. 

Tack till elever, lärare och juryn Sophie Giers Arekrans, Stefan Hollmark och Joakim Jidbacken för er fantastiska insats samt till Tom Tits Experiment för ett gott samarbete och väl utfört event. 

Nu väntar storregional final den 6 december där Skapaskolan 6 får tävla mot andra skolor runt om i Sverige.

Vi önskar klassen stort lycka till! 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.