Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / App som hjälper unga in på arbetsmarknaden vinner SM i Ung Företagsamhet

App som hjälper unga in på arbetsmarknaden vinner SM i Ung Företagsamhet

En gratis app som hjälper unga att komma in på arbetsmarknaden genom sommarjobb. Den affärsidén gjorde att Kristian Westfeldt, Taufeeq Saleh, Viktor Karlsson och deras Sobb UF vann det stora SM-guldet ”Årets UF-företag” under SM i Ung Företagsamhet.

Trion, där eleverna går på Kitas gymnasium i Göteborg och Uddevalla gymnasieskola i Fyrbodal, jublade högt när de under en direktsänd galamiddag sent under onsdagskvällen tog hem segern i Årets UF-företag under SM i Ung Företagsamhet med sitt UF-företag SOBB UF.

- Det känns obeskrivligt. Vi har träffat så många UF-företag och människor som vi inspirerats av så att vinna är en stor ära, säger Taufeeq Saleh.

De fick idén till appen då de såg att företag på västkusten hade problem att rekrytera ungdomar, trots att det fanns unga som letade jobb. I juryns motivering står bland annat att de vinner priset för ”en affärsidé som löser ett verkligt problem, samt en tydlig målgrupp, kommer företaget bidra till att främja psykisk hälsa och motverka kriminalitet.”

- Arbetsmarknaden idag handlar mycket om att få jobb genom kontakter, men många unga kanske inte har ett stort kontaktnät. Vi har skapat en plattform som uppfyller företagens behov och ger ungdomar ett verktyg att få jobb. Det är flera som fått anställning via appen så det är en lösning som fungerar. Nu ser vi framemot nästa år när vi planerar att starta aktiebolag, säger Taufeeq Saleh

- Det är en häftig resa att se ungdomar gå från att använda vår app till att få jobb. Nu vill vi sprida appen över hela Sverige, säger Kristian Westfeldt.

Genom segern i Årets UF-företag får de nu även representera Sverige i EM i Ung Företagsamhet, Gen-E senare i sommar.

Totalt medverkade 229 UF-företag, cirka 800 gymnasieelever, från hela landet på SM i Ung Företagsamhet som hölls på Stockholmsmässan.

- Stort grattis till SOBB UF som med sitt socialt ansvarstagande UF-företag verkligen visar vad Ung Företagsamhet och entreprenörskap handlar om, att bidra till en positiv samhällsutveckling. Dagens unga är morgondagens medarbetare och entreprenörer och med sin affärsidé kan SOBB UF bidra med att trygga kompetensförsörjningen och hjälpa fler unga att få in en fot på arbetsmarknaden, säger Pontus Ekstam, tf vd Ung Företagsamhet.

Här, på Ung Företagsamhets SM-sajt, finns alla vinnare och nominerade samt vinnarcitat. För bilder från SM i Ung Företagsamhet se vårt Flickr-konto.

Vinnare SM i Ung Företagsamhet 2023

 

Årets UF-företag: Sobb UF, Göteborg/Fyrbodal, Kitas gymnasium/Uddevalla gymnasieskola

Årets Innovation: Head Lock UF, Västerbotten, Dragonskolan

Årets ekologiskt hållbara UF-företag: Collect to Recycle UF, Jönköping, Erik Dahlbergsgymnasiet

Årets socialt hållbara UF-företag: Childful UF, Göteborg, Göteborgs Högre Samskola gy.

Årets hantverkare: Göstas Fond UF, Göteborg, Göteborgs Högre Samskola gy.

Årets lärare: Linda Hjalmarsson, Östergötland, Norrköpings Lärlingsgymnasium

Årets unga ledare: Moa Jakobsson (Ekholmens skog och trädgårdsservice UF, Värmland, Forshaga Akademin), Agnes Östlund (LocalChips UF, Gävleborg, Staffangymnasiet)

Taufeeq Saleh (Sobb UF, Göteborg, Kitas gymnasium), Tilde Skogholt (Tändstickan UF, Kalmar, Västerviks gymnasium)

Årets monter: Seasoning UF, Västmanland, Grillska Gymnasiet, Västerås

Årets UF-skola: Grillska Gymnasiet Västerås, Västmanland

Årets säljare: Oscar Hellström, Brukofix UF, Västernorrland, Skvaderns gymnasieskola

Årets vara: Fifth Paw UF, Östergötland, Katedralskolan i Linköping

Årets tjänst: EcoNet UF, Stockholm, VRG Djursholm

Årets affärsplan: Brinnkotten UF, Skaraborg, De la Gardiegymnasiet

Årets årsredovisning: Apela UF, Älvsborg, Sven Eriksongymnasiet

Årets tillväxtföretag: TuGo UF, Kronoberg, Växjö Fria Gymnasium

UF till AB-stipendiet: Philip Lökholm, Hamphi AB

Fedex award: EcoNet UF, Stockholm, VRG Djursholm

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.