Ung Företagsamhets vd: Vi lärde oss våga mer.

Fem klasskamrater och jag startade ett så kallat UF-företag. Det året drev lite fler än 2 000 gymnasieelever miniföretag i Sverige. Den siffran har vuxit till nära 30 000 i år, berättar Cecilia Nykvist.

2018-08-30

Sverige

Vår idé var enkel, vi skulle sy boxershorts och sälja. En kväll när vi sydde för glatta livet, kom någon av oss på – ska vi inte göra ett par EG-shorts? Det var så EU hette, back in the days, och Sverige förberedde sig för en folkomröstning om vi skulle ansluta oss till unionen eller inte. Vårt UF-företag hade en ordinär affärsidé – men med, skulle det visa sig, en perfekt tajmning. Den lokala tidningen snappade upp nyheten och några dagar senare hade vi presskonferens för Aftonbladet och TV4 i mina föräldrars källare.

Våga mer
Jag tänker ofta tillbaka på den där tiden, för sisådär 27 år sedan. Både på framgångarna vi hade – men kanske framför allt på hur mycket vi lärde oss av misstagen vi gjorde. Vi lärde oss mer om företagande men också mer om oss själva. Vi lärde oss att våga mer. Hur vi kunde dra nytta av de teoretiska kunskaperna vi fått i skolan och omsätta dem i praktiken i vårt eget lilla företag, WunderWear UF.

Vi vill att alla elever i grund- och gymnasieskolan ska få pröva på entreprenörskap. Forskning visar nämligen att UF-företagare startar fler företag, har färre arbetslöshetsdagar, får högre inkomst och oftare blir chefer. Dessutom visar studier att ju tidigare unga får lära sig om och genom entreprenörskap, desto bättre effekt får det för samhället. Ung Företagsamhet gör skillnad för så många unga.

Niklas Zennström: Jag tror på Ung Företagsamhet

Nyheter

 • UF-alumner från Sundsvall är Årets Företagare

  Sverige Bröderna Mohammad och Hamid Khanahmadi drev UF-företag i gymnasiet. Nu har de prisats för sitt entreprenörskap.
 • Roliga läromedel i grundskolan

  Sverige Hon ser det som självklart att man kan lära barn att tänka på entreprenörskap. - Det går alldeles utmärkt, säger Lidingöläraren Christina Forsgren som jobbat med Ung Företagsamhets läromedel i grundskolan.
 • Niklas Adalberth: Jag tror på Ung Företagsamhet

  Sverige Han var med och skapade Klarna och grundade Norrsken Foundation. - Entreprenörer kommer med nya idéer och sätt att lösa olika problem som i förlängningen driver samhället framåt, säger Niklas. Därför tror han på Ung Företagsamhet.
 • Forskning slår fast: UF-företagande positivt

  Sverige Steven Hunter Lindqvist har skrivit en licentiatuppsats om Ung Företagsamhet. Resultatet? Att driva UF-företag ger en lång rad fördelar för ungdomarna.
 • Han driver globalt företag. Startade med UF-företag

  Sverige Alan hjälper miljontals människor över hela jorden att se vem som ringer genom sin app Truecaller. Han började med UF-företag på gymnasiet i Kungsängen.