Hem / Nyheter & Event / Kronoberg / Här skapar Hagavikskolan framtidens hållbara bostäder!

Här skapar Hagavikskolan framtidens hållbara bostäder!

"Jorden är inte hur stor som helst men höjden är ju ganska lång - därav byggde vi ett tvåplanshus”

Tillsammans med HSB Sydost och Ung Företagsamhet har 13 elever i årskurs 8 och 9 jobbat med ett projekt som heter Framtidens Boende.

Grundskoleelever är framtidens målgrupp för HSB Sydost och därför är det självklart att det är med den målgruppen de vill jobba. Hur bygger vi framtidens boenden så de attraherar så många som möjligt samtidigt som de är hållbart byggda? Hur kan vi bygga ett samhälle där energin ska räcka till alla? Detta utmanande uppdrag har eleverna på Hagavikskolan NoT (natur- och teknik-inriktning) tillsammans med sin lärare Magnus Friberg arbetat med under sju veckor.

”Vi har utgått från att vi vill ta naturen till staden. Det ska finnas mycket grön yta mellan varje lägenhet och fruktträd så även bin kan leva bättre i städerna” säger Gustav och Alfred när de presenterar sitt hus med 16 lägenheter.

Gemensamt för alla boende är att eleverna planerat för solceller på taken, eldrivna bilar och sparkcyklar lättillgängligt. Dessutom vill nästa alla bo nära både natur och centrum. Det har presenterats innovativa lösningar med bilar förvarade i garage under marken där de dessutom står i flyttbara våningar. Inredningen ska gärna vara modern, snygg och med mycket ljusa toner. Husen är byggda i hållbara material som betong, sten och eller trä. Självtändande lampor och AI robotar som ska underlätta städning, matinköp och hjälpa de som har svårt att röra sig är några av de andra saker som eleverna tänkt på.

”Så många spännande och roliga lösningar där man även inkluderat hälsa. Tänk att ju mer du trampar, tränar eller barnen leker utomhus ju mer el får vi till våra boende. Det är ju hur smart som helst, där kan vi snacka om hållbar energi- du får energi genom att leka och träna men det ger ändå energi i form av el”
säger Jessica Fransson från Ung Företagsamhet.

Fanny och Alice som stod som segrare hade även tänkt kring hur man på ett effektivt sätt kunde återanvända vatten. Det använda vattnet samlas i en tank och eftersom att boendet använder miljövänliga produkter kan vattnet använsas igen för handtvätt eller bevattning. 

”Fantastiskt många bra lösningar och vad mycket eleverna har kommit på kring hållbarhet, och inte bara kopplat till de två globala målen vi satt upp. Det här med att ta vara på vatten är intressant och något vi även börjat titta på i HSB” säger Ingela från HSB Sydost.

”Det här har varit jätteroligt att jobba med och man har verkligen fått lära sig att tänka efter” säger två elever efter de har presenterat sitt boende. "Det var svårt att komma igång men sen när vi bestämt oss hur vi ville ha det var det roligt."

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.