Hem / Nyheter & Event / Kronoberg / Månadens UF i april – Fri illustation UF

Månadens UF i april – Fri illustation UF

Stort grattis till Fri illustration UF som denna månad har tagit över stafettpinnen!
 

Jakob Ermeus och William Ericson har tillsammans under UF-året grundat Fri illustration UF, vars koncept bygger på att ge barn utlopp för deras kreativa tänkande och fria illustration. En affärsidé som bygger på att barn mellan 4-6 år fritt får skapa teckningar efter olika känslor. De olika känslorna representerar olika kollektioner som Fri illustration UF har släppt under UF-året. ”Än så länge har vi sålt två olika motiv som symboliserat rädsla och kärlek, men snart kommer vi släppa ännu en kollektion” berättar Jakob Ermeus. Motivet trycks sedan på T-shirts, hoodies, muggar tygkassar, kepsar mm. som säljs till kund.

”Vi vill uppmärksamma barns genuina, kreativa perspektiv utan att påverka barnens skapande” förklarar William Ericson. Fri illustration UF har under hela UF-året arbetat för att barns kreativitet i större utsträckning ska synas och utvecklade även en möjlighet för fler motiv att tryckas. ”Det är viktigt för oss att teckningarna som skapats inte blir överblivna, även om just de motiven inte blir en del av kollektionen.” fortsätter William Ericson. Affärsidéen inkluderar således allmänna motiv i kollektioner och beställningsgjorda motiv till föräldrar och anhöriga till barnet som skapat teckningen.

I dagsläget har teckningar skapats på förskolorna Slätthög och Vegbybacken i Moheda och UF-företaget har själva besökt eleverna för att berätta om deras uppgift. ”Vi tycker det är otroligt kul att träffa eleverna. De har intressanta vinklar och spännande tankar när de ska avbilda känslorna.” berättar Jakob Ermeus. Killarna kommer att fortsätta samarbetet med förskolorna för att ta fram nya motiv och tryck, men arbetar även parallellt med förberedelserna inför Alvesta Företagargala. I slutet på mars kvalificerade de sig till topp tre UF-företag i Alvesta Kommuns och den 21 april ska det avgöras. ”Vi hoppas att vi vinner. Det skulle vara ett superkul avslut på UF-året!” konstaterar Jakob Ermeus.

För Fri illustration UF, likt alla UF-företag, börjar det även närma sig avveckling. Både Jakob Ermeus och William Ericson sammanfattar UF-året som ”En grymt kul och lärorik resa där vi har fått lära känna och fått träffa många nya kontakter.” Dem ser nu fram emot att kunna hjälpa nästa års UF-företagare i uppstartsfasen och dem kommer även att vara faddrar på Skanskagymnasiet.

Killarna har en gemensam förhoppning om att de blivande UF-företagarna fortsätter att arbeta med socialt entreprenörskap och strävar efter att uppmärksamma viktiga frågor i samhället. William Ericson avslutar med att förklara att ”Företagande handlar ofta om att tjäna pengar och andra viktiga aspekter kommer ofta då i periferin. Kan man, genom att driva UF-företag göra något bra för samhället. Gör det!”

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.