Hem / Nyheter & Event / Kronoberg / Månadens UF i maj - O.C. UF

Månadens UF i maj - O.C. UF

Årets sista Månadens UF utsågs till O.C UF – stort grattis

”Fem av fem stjärnor” beskriver lärare Emile Mourad, O.C UF:s resa genom UF-företagandet.

Oscar Cebela har under året drivit O.C UF på Praktiska Gymnasiet i Växjö, vars affärsidé är att tillverka smashburgerjärn och stekplåt av överblivet varmvalsat stål. Detta i kombination med att erbjuda smashbugers i högrevsfärs. ”Jag har alltid haft ett intresse för matlagning och ville samtidigt skapa en affärsidé som följde mattrenden som varit.” förklarar Oscar Cebela.

Från början var det inte givet att Oscar Cebela skulle driva UF-företag. ”I början av läsåret tillfrågade jag Oscar om han skulle vara intresserad av att driva UF. Detta på grund av hans optimistiska inställning, kunskap om hantverk och potential i att utvecklas som säljare.” berättar handledare Filip Strandqvist. Oscar Cebela läser det yrkesförberedande programmet VVS, vilket involverar till stor del praktik. Det resulterade till att en praktikdag kunde ersättas med kursen entreprenörskap.

O.C UF har under året haft flera säljtillfällen och har i maj månad sålt 21 av 28 stycken smasburgerjärn och stekplåtar. Under UF-Mässan 2023 i Ljungby Arena sålde han för totalt 10 000kr. Den största andelen stod för försäljningen av de egentillverkade smashade burgarna, men idén om att även erbjuda burgare, tillkom inte förens senare under UF-året. ”Det var svårt att sälja produkterna till en början. Trots bra respons var det många kunder som såg det som en investering.” Det bidrog till utvecklingen av affärsidén och Oscar Cebela konstaterar att ”Jag insåg att om jag vill sälja, krävs bra marknadsföring, vilket inte bara inkluderar att visa upp produkten, utan också visa upp hur man använder den.”

UF-året har snart passerat och Filip Sandqvist menar att ”Sedan starten av UF-året, ser jag en stor utvecklingskurva. Oscar ville utvecklas inom ekonomi, men har lärt sig så otroligt mycket mer. Bara att han utvecklat sin förmåga att planera och organisera på ett praktiskt plan, kommer han ha stor nytta av i framtiden.”

”UF-företagandet har varit det bästa under min gymnasietid. Jag har älskat det.” summerar Oscar Cebela sitt UF-år.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.