Hem / Nyheter & Event / Kronoberg / Thoren Framtid åk 6 besöker Atea Logistics

Thoren Framtid åk 6 besöker Atea Logistics

Tillsammans med Ola Brorson som är lärare på Thoren Framtid i Växjö har eleverna arbetat med Ung Företagsamhets tilläggsutbildning ”Möjligheternas samhälle”. Eleverna har under en dag fått lära sig vad en företagare är och hur entreprenörer och företagare skiljer sig åt.

”Genom att göra arbetet mer verklighetsförankrat kopplade vi ihop arbetet med ett studiebesök och skolan var intresserad av Atea och lagerhantering.” säger Jessica på Ung Företagsamhet

Hur ser Ateas historia ut, vad gör Atea och vad tror vi om Ateas framtid? Ja detta var frågor som eleverna nu fick ta reda på. Utifrån vad eleverna kom fram till, spelade de in en film som visades upp i samband med sitt studiebesök på Atea Logistics.

Det var en glad och förväntansfull grupp elever som Jessica från Ung Företagsamhet och Sebastian från Atea Logistics mötte upp i entrén på Atea.

Eleverna fick först lyssna på en kort presentation om vad Atea är, vad de gör och att Atea Logistics är ett dotterbolag till Atea Sverige. Atea Logistics har bland annat hand om inköp, lagerhantering och de arbetar väldigt mycket för hållbarhet och har en stor recycling avdelning. Eleverna började snabbt ställa frågor om elbilar och vad gör de med mobilernas innehåll när Atea får tillbaka dem.

Därefter var det dags för rundvandring som inleddes på kontoret. Eleverna fick se hur det är att arbeta i kontorslandskap där vissa pratar mycket i telefon och eftersom det är nordiskt så blir det ofta på engelska. En höjdpunkt för några elever var att få testa kontorsstolen- hur känns det att sitta så här att jobba egentligen.

Vi tog oss igenom flera olika avdelningar, mötesrum och gym innan vi kom fram till deras gigantiska lagerhantering. Även på lagret arbetar de i olika avdelningar och eleverna fick se hur deras AI-hantering fungerar som är en av Atea Logistics stora satsningar. Genom programmering får de numera trycka fram via datorn vad de vill ha så hanterar roboten det genom att hämta produkten på rätt hylla, paketera och skicka iväg till rätt transport. Ett betydligt bättre och mer tidseffektivt sätt att arbeta med produkter som mobiler, kablar och annat.

”Vi har inte haft skolbesök från grundskolan tidigare så det var roligt och lärorikt, de ställer en annan typ av frågor”- säger Sebastian.

Till sist var det elevernas tur att visa filmerna de skapat. Nu var det fler personer från de olika avdelningar som ville lyssna och det blev en mer nervös och fnittrig stämning i salen.  

”Kul att få se hur Atea uppfattas från deras håll och vad de tror är vår framtid inom IT-branschen” viskas det innan det drar i gång.

Jonas, Cajsa, Zackarias, Josefin och Ann-Sofie avslutar genom att berätta lite om vad de gör, vilka förmågor som är bra att ha i deras yrke samt vilka utbildningar som kan behövas för att kunna arbeta med det som de gör.

”Vill man arbeta med systemvetare, programmerare eller Cyber/säkerhet inom IT är det bra om man är intresserad av siffror och matte då det handlar om kodning. Däremot om man vill arbeta med kamera och videoutrustning är det bra om man har förmågor som estetisk, kreativ och lösningsorienterad.” säger Jonas som arbetar inom video- och kamerautrustning till bland annat konferensrum.

”I mitt arbete inom affärssäkring är det bra att ha förmågor som att vara lyhörd, lösningsorienterad och kunskap om bolagets erbjudande då vårt arbete handlar mycket om att lyssna in vad kunderna vill ha.” säger Ann-Sofie.

”Ja även i produktionen kan det vara en bra början att få kunskap om bolaget, vilka produkter som säljs och hur det ska hanteras. Men mycket av den utbildningen går att få på plats. Däremot om man har ett IT-intresse så går det lättare att ta till sig kunskapen och utvecklas” fyller Zackarias i.

”Det här blev en fantastisk förmiddag där eleverna tidigare fått jobba med något kreativt som blir mer verklighetsförankrat. De har fått träna på att åka buss samt se hur många olika yrken som finns på en arbetsplats, vilka förmågor som behövs och vilka utbildningar som kan vara bra att ha med sig i framtiden. Flera elever kom dessutom fram efteråt och undrade om de fick praoa eller sommarjobba på Atea Logistics. Det är så otroligt tacksamt när företag öppnar upp och ger våra elever en inblick i verkligheten och kanske redan här väcks deras tankar på yrkesval. Genom att skola möter arbetsliv förstärker vi banden och hjälper eleverna att sätta upp mål vad de vill göra i framtiden. Det är en ny generation så även för företagen kan det vara bra att få en insyn hur ungdomar tänker för vem vet det kanske även blir deras framtida medarbetare.” säger Jessica på Ung Företagsamhet

 ”Det här var så kul!” säger Ola Brorson efteråt

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.