Hem / Nyheter & Event / Värmland / Grundskoleutmaning Åk. 1-9 (Läsår 22/23)

Grundskoleutmaning Åk. 1-9 (Läsår 22/23)

Hjälp värmländska företag med en utmaning

Ung Företagsamhet Värmland vill varje år ge grundskoleelever i Värmland en utmaning som främjar kreativitet, entreprenörskap och problemlösning. Detta görs genom att varje år ge eleverna ett skarpt case från ett lokalt företag. Eleverna får själva komma på lösningar, skissa på sina idéer, skapa prototyper och till sist presentera sitt resultat. 

Syftet med grundskoleutmaningen är att föra skola och arbetsliv närmare varandra, ge en ökad samverkan och att få eleverna att jobba mer entreprenöriellt. Under processen får eleverna öva på en rad entreprenöriella förmågor så som kreativitet, problemlösning, samarbete, kommunikation, presentationsteknik samt att omsätta en idé till verklighet. 

Hör vad tidigare lärare och elever har att säga om grundskoleutmaningen!

 

Läs mer om våra tre företag och deras utmaningar till eleverna nedan.

Designa din egen lekpark - Åk. 1-3

Företaget Stiliom ger årskurs 1-3 möjlighet att designa sin egen lekpark!

Stiliom är ett värmländskt företag som erbjuder park- och lekutrustning där hållbarhet ligger i fokus. Utmaningen för eleverna går ut på att skapa en egen lekpark. Eleverna ska klura på vart den ska vara belägen, vad de vill att den ska innehålla och även tänka på hållbart material. 

Tillvägagångssättet är valfritt - skissa på papper eller i ett program, bygg ihop med lego, kartong, lera eller varför inte spela in en film? När du anmält dig kommer färdiga lektionsupplägg, elevhäften och lärarhandledning till er och massor av spännande material!  

Läs mer

 

Hjälp till att minska kaffesvinnet - Åk. 4-6

Löfbergs vill ha hållbara idéer från årskurs 4-6 i Värmland! Hur kan vi minska kaffesvinnet och därmed hjälpa miljön?

Löfbergs är ett familjeföretag som har jobbat med kaffe ända sedan 1906. Eleverna får se sig omkring och fundera på hur vi kan minska kaffesvinnet. Här tränas kreativitet, problemlösning och hållbarhetstänk när eleverna får skissa upp en lösning kring hur vi kan minska kaffesvinnet.

 Tillvägagångssättet är valfritt - skissa på papper eller i ett program, bygg med lego, kartong, lera eller varför inte spela in en film? När du anmält dig kommer färdiga lektionsupplägg, elevhäften och lärarhandledning till er och massor av spännande material!   

Läs mer

 

Designa ditt första boende - Åk. 7-9

HSB Värmland vill ha hjälp av årskurs 7-9 i Värmland! Hur önskar våra värmländska ungdomar bo när de flyttar till ett av sina första boenden? 

HSB vill ständigt förbättra och anpassa boendet till efterfrågan. För att redan nu ta del av framtidens bostäder vill HSB ta del av kloka idéer och drömmar av alla elever i årskurs 7-9 i Värmland. Låt eleverna få börja drömma sig bort till sin första bostad och vara med och påverka hur den ska se ut, vart den ska byggas och vad som är viktigt. Eleverna får klura på hur viktigt det är med t ex hållbarhet, om bostaden ska vara centralt belägen eller ute på landet och framförallt designa den.

Tillvägagångssättet är valfritt - skissa på papper eller i ett program. Du kan även skapa lägenheten utav lego, kartong, lera eller något helt annat. Du avgör hur du presenterar din drömbostad. En beskrivning av viktiga delar i din drömbostad ska komplettera dina ritningar. När du anmält dig kommer färdiga lektionsupplägg, elevhäften och lärarhandledning till er och massor av spännande material!   

Läs mer

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.