Hem / Nyheter & Event / Värmland / Grundskoleutmaning Åk. 1-9 (Läsår 23/24)

Grundskoleutmaning Åk. 1-9 (Läsår 23/24)

Hjälp värmländska företag med en utmaning

Ung Företagsamhet Värmland vill varje år ge grundskoleelever i Värmland en utmaning som främjar kreativitet, entreprenörskap och problemlösning. Detta görs genom att varje år ge eleverna ett skarpt case från ett lokalt företag. Eleverna får själva komma på lösningar, skissa på sina idéer, skapa prototyper och till sist presentera sitt resultat. 

Syftet med grundskoleutmaningen är att föra skola och arbetsliv närmare varandra, ge en ökad samverkan och att få eleverna att jobba mer entreprenöriellt. Under processen får eleverna öva på en rad entreprenöriella förmågor så som kreativitet, problemlösning, samarbete, kommunikation, presentationsteknik samt att omsätta en idé till verklighet. 

Anmäl din klass och invänta material från oss i form av lärarhandledningar, elevhäften och material. Dessutom är ni med och tävlar där klassen har chans att vinna fina priser, få ställa ut på vår stora UF-mässa på Karlstad CCC och mycket mer!

Hör vad tidigare lärare och elever har att säga om grundskoleutmaningen!

 

Ta del av Årets grundskoleutmaningar i år för åk. 1-9!

s

Skapa din drömfabrik - Åk. 1-3

Företaget Volvo CE ger årskurs 1-3 möjlighet att skapa sin egen drömfabrik!

Volvo CE är en av världens största tillverkare av anläggningsmaskiner och har även Europas största fabrik belägen i Arvika. Volvo CE har valt att få hjälp med just deras fabrik och utmaningen för eleverna är att skapa sin egen drömfabrik. Här vill de ha inputs på vart framtidens medarbetare vill jobba.  Här får elevernas fantasi flöda fritt kring vilka de ska jobba med (människor/ robotar?) vart den ska vara belägen, hur ska fabriken se ut i färg och form och vad  ska finnas i de olika rummen när de har rast etc?  

Tillvägagångssättet är valfritt - skissa på papper eller i ett program, bygg ihop med lego, kartong, lera eller varför inte spela in en film? När du anmält dig kommer färdiga lektionsupplägg, elevhäften och lärarhandledning till er och massor av spännande material!  

Låter det här spännande? Anmäl dig här så får du mer information inom kort!

 

s

Ta fram en aktivitetsplats för både barn och vuxna - Åk. 4-6

Företaget Stiliom ger årskurs 4-6 möjlighet att ta fram en egen aktivitetsplats där flera generationer möts.

Stiliom är ett värmländskt företag som erbjuder park- och lekutrustning där hållbarhet ligger i fokus. När en hel familj går till lekparken resulterar detta ofta i lekande barn och föräldrar som sitter bredvid och tittar på passivt, och det här vill Stiliom ändra på.

Utmaningen för eleverna går ut på att ta fram en aktivitetsplats för både barn och vuxna, där alla kan på något sätt delta. Eleverna ska klura på vart den ska vara belägen, vad de vill att den ska innehålla och även tänka på hur två generationer kan mötas. 

Tillvägagångssättet är valfritt - skissa på papper eller i ett program, bygg ihop med lego, kartong, lera eller varför inte spela in en film? När du anmält dig kommer färdiga lektionsupplägg, elevhäften och lärarhandledning till er och massor av spännande material!  

Låter det här spännande? Anmäl dig här så får du mer information inom kort!

s

Designa framtidens skolgård - Åk. 7-9

Byggdialog vill ha hjälp av årskurs 7-9 i Värmland! Hur önskar våra värmländska ungdomar att framtidens skolgård ska se ut om allt är möjligt?

ByggDialog är ett byggföretag som bygger allt ifrån vård och omsorgsbyggnader, industri och kommersiella byggnader och skolor. När det kommer till att bygga eller renovera skolor är skolgården en viktig plats att fundera kring för att elever ska trivas på allra bästa sätt. Här vill nu Byggdialog ta hjälpa av alla elever i årskurs 7-9 i Värmland.

Elevernas uppdrag blir nämligen att designa framtidens skolgård. Vi åker 10 år framåt i tiden där allt är möjligt och teknologin har kommit långt. Hur ska skolgården se ut, vad ska man kunna göra för aktiviteter här och hur kan teknologin hjälpa till på bästa sätt? Låt kreativiteten flöda och notera vad era elever kommer på för idéer! 

Tillvägagångssättet är valfritt - skissa på papper eller i ett program. Du kan även skapa skolgården utav lego, kartong, lera eller något helt annat. Du avgör hur du presenterar din framtida skolgård. En beskrivning av viktiga delar i din skolgård ska komplettera dina ritningar. När du anmält dig kommer färdiga lektionsupplägg, elevhäften och lärarhandledning till er och massor av spännande material!   

Viktiga datum:

  • 30/9        Anmäl er klass senast 
  • 6/12        Deadline för att lämna in bidrag
  • 19/12      Topp 10 Värmland presenteras
  • 24/1        Topp 3 i Värmland presenteras
  • 21/2       Utställning på Karlstad CCC
  • 15/3        Grundskolefinalen – Vinnare utses

Låter det här spännande? Anmäl dig här så får du mer information inom kort!

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.