Den här sidans innehåll kommer från region Stockholm. Välj Stockholm som din region här eller välj en annan region här.

Om montern

Färggranna montrar med engagerade säljare och schyssta mässerbjudanden. Det är en utmaning att sticka ut under UF-mässan. Hur bygger du en monter som får kunderna att stanna? Här kommer lite inspiration inför Entreprenörskap på riktigt 2017.

Stockholm

 
Regler för utställare och mer om montern

Läs dessa före ni börjar planera er monter! Här ser du även vad du absolut INTE får göra.

 

Startskottet - hur ska ni synas?

Hur kan ditt UF-företag tydliggöra er profil och koncept? Diskutera dessa frågor i gruppen!

  • Vilken känsla vill ni skapa?
  • Igenkänning - Hur kan ni hålla en röd tråd genom montern, produkten, er själva och utseendet på tryckta saker - broschyrer och tävlingsbidrag etc.?
  • Vilka är era företagsfärger? Vilka typsnitt använder ni - hur ser er logotyp och grafiska profil ut? Hur kan ni använda dessa i montern

Se till att ni hittar en känsla för företaget och att ni har satt ett tydligt koncept för er själva. Därefter kan ni börja brainstorma monteridéer! 

 

Brainstorma!

Sätt er ner tillsammans och skissa på idéer som ni skulle vilja sätta i verklighet i er monter. Ta gärna fram ett A3-papper, färgpennor och post-it lappar och få ner allt på papperet framför er som en visionboard. Våga tänka lite galet och utanför ramarna. Det behövs mer än bara en snygg monter för att sticka ut - planera även in vad som ska hända i montern och vilket bemötande ni ska ge.


Tips för att förenkla brainstormingen:

  • Hur syns ni, även på långt avstånd?
  • Hur gör ni era erbjudanden riktigt tydliga? Kan ni få upp dem i text på väggarna?
  • Vilka aktiviteter, som är kopplade till er affärsidé kan locka kunder att stanna?
  • Hur kan ni sätta er produkt i rätt sammanhang genom er monter? Utgå från det problem ni löser. Kan ni illustrera det på något roligt eller kreativt sätt? Eller kanske inverkan av er produkt och hur det ser ut med hjälp av den?

Exempel 1.Oavsett om ni har en hörn- eller mittmonter på mässan - se till att leka med dimensionerna. Här ser ni ett gäng som löste det hela med att bygga en vägg framför den vanliga väggen längst bak. I den "nya" väggen sågade de ut ett hål med en glasskiva och skapade ett skyltfönster.

Exempel 2.

I montern ingår gråa golvmattor, men ni kan även välja att låta golvet bli en del av montern.
Här är Sweknob UF:s monter, som också har ett rundat hörn med hjälp av en fototapet.

Exempel 3.

Har ni en idé som kan vara svår att förklara? Se till att försöka förtydliga er idé så mycket ni bara kan i er monter. Här ser ni QuickFinder UF som strukturerat upp deras tre olika funktioner i deras applikation i nummerordning så att man enkelt kan förstå genom att bara titta på väggen. Hur kan ni förtydliga er affärsidé?

Exempel 4.

Ta gärna ut svängarna. Här en monter som deltagit i SM i Ung Företagsamhet som gått all-in. Även när personalen är utanför sin monter så går det att koppla ihop dem med produkten och den känsla de vill skapa.

Exempel 5.


SafeCut UF byggde upp ett kök för att sätta sitt fingerskydd i sitt rätta sammanhang. De behövde ett kök - om ni också har planer på att bygga upp en häftig miljö: Vem skulle kunna sponsra er?
 

 

Hur lösa spik-, tapet- och måleriförbudet?

Något många brukar fastna på är att man inte får tapetsera, måla eller spika i väggarna. Hur ska man kunna bygga upp en kreativ och cool monter då? Jo , det finns många olika lösningar på detta.


Använd egna plywoodskivor & klämmor i överkant - ☆☆☆☆☆


Skaffa träskivor i samma format som er monter. Då kan ni designa och måla dem som ni vill innan mässan, och på plats klämma fast dessa med klämmor på befintliga väggar.

+ Lätt att få sponsring på!
+ Fungerar både för målarfärg, tapeter och spik. Håller för hyllor!
- Tungt att bära och frakta.

Använd självhäftande fototapet (anpassad för monter) - ☆☆☆☆


Vill du ha en fototapet eller tapet så går det att beställa självhäftande tapet anpassad för monterväggar. Denna fungerar ungefär som ett stort klistermärke på väggen och går att både sätta upp och dra bort precis som ett klistermärke. Kan dock vara dyrt men ger ett väldigt snyggt resultat!

+ Snyggt och det blir inga skarvar
- Dyrt
- Krävs viss tapetseringstalang på plats på mässan

Drapera med tyg och häftstift / tapetsera med häftstift - ☆☆


Billigt, smart och enkelt och kan bli snyggt ibland om man gör det rätt!

+ Relativt enkelt
+ Billigt
- Kan se oproffsigt ut om det görs fel
- Kom ihåg att alla häftstift ska bort efteråt


Gör idéer till verklighet

Företaget har idéer som ni vill satsa på - nu gäller det att omsätta dem i ett verkligt perspektiv. Rita upp en skiss, ta en gammal skokartong och inred den eller använd något datorprogram för att kunna visualisera er idé för gruppen. Detta är viktigt så att ni alla känner er enade. I detta steg kan det vara dags att börja tänka på HUR ni faktiskt ska kunna förverkliga denna idé. Vilka företag måste ni kontakta? Vad kan ni försöka skaffa sponsring till? Hur ska ni gå till väga?
 

Sista förberedelserna

Ett vanligt misstag är att man tar allt monterbygge på plats i mässhallen. Skippa det stressmomentet och gör klart så mycket som möjligt hemma. Testlägg golvet, tapetsera/måla era plywoodväggar på förhand och bygg upp den där möbeln innan ni står på mässan, för att se att ni har koll på läget.