Den här sidans innehåll kommer från region Stockholm. Välj Stockholm som din region här eller välj en annan region här.

För dig som är UF-företagare

Att driva UF-företag är inte bara en unik möjlighet att träna sin förmåga att samarbeta, lösa problem, fatta beslut och ta ansvar för hur man hanterar olika situationer, det är också otroligt roligt!

Stockholm

 

Genom att ta chansen att driva ett UF-företag så får du möjligheten att starta ett eget företag under din utbildning! Företagets affärsidé väljer ni själva.

Som UF-företagare får man också möjligheten att delta på olika arrangemang under UF-året i form av exempelvis mässor och föreläsningar.  

UF-företaget registreras på Ung Företagsamhets hemsida och betalar in den obligatoriska registreringsavgiften på 300 kronor som går till en företagsförsäkring. Företaget registrerar i samband med detta också en rådgivare vars uppgift är att stötta företaget med diverse olika hinder/funderingar under det kommande året. Om ni vill ge er rådgivare tips om vad det innebär att stötta er under året kan ni kika här. I dokumentarkivet på din profil på ungforetagsamhet.se kan du också hitta stödmaterial för hur ni kan lägga upp arbetet med er rådgivare. 

UF-året 

Under UF-året genomför du fem obligatoriska moment. 

 
1. Registrera företaget på Ung Företagsamhets hemsida
2. Rådgivarkontakt
3. Skriv en affärsplan (en plan för året)
4. Två säljtillfällen
5. Skriv en årsredovisning (en summering och utvärdering av året)

Har du klarat alla moment får du ett intyg från oss på Ung Företagsamhet. Intyget är ett bra komplement till ditt CV och påvisar att du har övat viktiga färdigheter i arbetslivet genom ditt UF-företag.  

Om du genomfört ditt UF-år är du en UF-alum och får tillgång till vårt nätverk UF-alumni. Nätverket hjälper dig ta ditt driv vidare efter UF-året och arrangerar träffar och event där du får träffa andra, driftiga personer! 

Affärsidéer 

Ert första setg som UF-företagare är att bestämma vilken idé det är ni vill driva som verksamhet under ert UF-år.  Detta är en kreativ fas, om ni vill ha lite hjälp på traven kan ni kika här för tips. När ni väljer affärsidé finns det regler som ni mste förhålla er till - dels måste ni såklart hålla er inom lagens ramar och dels måste ni följa Ung Företagsamhets regler för godkända affärsidéer

Vi rekommenderar er att titta på vad myndigheter inom ert område säger. De är experter inom sina områden och kan guide er rätt! Tips på vilka myndigheter som kan vara viktiga att prata med när man spånar affärsidéer hittar ni här

Ni är också alltid välkomna att höra ev er till oss på UFSTHLM om ni har frågor om vad som gäller eller vill bolla idéer med oss. Ni hittar våra kontaktuppgifter under Kontakt i huvudmenyn. Vi finns såklart även på social medier! 

 

 

Sidansvarig Sara Ewerth
Senast uppdaterad 2019-10-04